Kultúra

Megmenekül a zugligeti végállomás

Akár két év múlva át is adhatják az új funkcióknak felújított műemléket

A helytörténeti gyűjtemény, kávézó, cukrászda és oktatóterem is működhet a jövőben az egykori zugligeti lóvasút végállomási épületében: az egyedülálló építészeti értéket a XII. kerület hamarosan felújítja, és visszaadja a látogatóknak. Terveik szerint már két év múlva sor kerülhet az épület átadására – válaszolta kérdésünkre az önkormányzat képviselője.

pavilon 20150409
A több mint százéves, favázas pavilon eddig az enyészeté volt (Forrás: Wikipédia)

A műemléki védelem alatt álló zugligeti villamos-végállomás, más néven a zugligeti lóvasút épületére nem talált vevőt Hegyvidék önkormányzata, ezért úgy döntött, hogy felújítják és kulturális célokra használják a faszerkezetes pavilont – tudtuk meg a kerülettől.

A különleges történeti épületben, miután megszűnt a villamosközlekedés, tizenegy lakás volt, a benne lakóktól később az önkormányzat ezeket kivásárolta, és nagyjából a nyolcvanas évek közepe óta üresen áll. Megkeresésünkre Salamin András, a Budapest-zugligeti Egyesület elnöke elmondta, nagyon örül az önkormányzat döntésének, ha most nem állítják helyre az épületet, az enyészeté lett volna. Egy alkalommal felvetődött ugyan, hogy egyetemi műteremként hasznosítanák, de később ezt is elvetették.

Zugliget már a 19. századtól népszerű kirándulóhely volt, nem meglepő, hogy előbb lóvasút, majd villamos járt erre, az egykori 58-as számú járat, amit a helyiek manapság is visszahoznának. Amint a Buda-hegyvidéki vasutak című könyvben, Salamin András ír róla, az első engedélyt 1852 szeptemberében kérték, de a fejlesztés egyéb okokból akkor nem kezdődött el, végül csak 1868. június 30-án indult meg az első lóvasúti járat.

Mint a kerülettől megtudtuk, a Budapesti Közlekedési Központtól függ, hogy újra villamos jár-e a jövőben errefelé, mindenesetre az épület rekonstrukciójára az önkormányzat heteken belül nyílt közbeszerzési eljárást indít. A tervek szerint két év múlva már eredeti pompájában állhat a különleges pavilon, amely közösségi és kulturális funkcióknak ad majd helyet, például a Helytörténeti Gyűjteménynek, de kávézó, cukrászda és oktatóterem is működik majd a falai között.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom