Kultúra

Megkezdődött a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A fesztivál díszvendége a Sörgyári capriccio rendezője, Jirí Menzel és főszereplője, Magda Vásáryová

Megkezdődött a Jameson CineFest, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek díszvendége ezúttal Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező és az általa rendezett Sörgyári capriccio című film legendás női főszereplője, Magda Vásáryová szlovák színésznő. Mindketten ott voltak a nyitórendezvényen.

Jirí Menzel kapta a CineFest életműdíját, Magda Vásáryová pedig a tavaly alapított Európai Mozi Nagykövete díjat vette át. 
A miskolci fesztivál a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza a borsodi megyeszékhelyre, nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket és animációs filmeket, olyan alkotásokat, amelyek többségének itt lesz a magyarországi premierje.
A megnyitón Kriza Ákos Miskolc polgármestere egyebek mellett azt mondta: Miskolc a film fővárosává vált az elmúlt tizennégy évben.
Évről évre egyre több film került a fesztivál programjába, és világhírű művészek látogatnak a borsodi megyeszékhelyre - tette hozzá.
A polgármester elmondta azt is: a fiatal filmesek fesztiváljából mára nemzetközi mércével is elismert fesztivál lett.
Emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt Miskolc a Bartók+ operafesztivállal iratkozott fel a fesztiválvárosok sorába, és ma már rendezvények sokaságával büszkélkedhetnek, amelyek közül is kiemelkedik ez a fesztivál, amelynek erejét a sokszínűség adja.
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a megnyitón a beszélgetés fontosságáról szólt.
A közelmúltban elhunyt Makk Károly rendező szavait idézve azt mondta: az a legfontosabb, hogy "eldöntsd, mit akarsz mondani", ha erről elfelejtkezel, nem fog működni a dolog. Mint mondta: a mai korban a beszélgetés elsődleges.
A filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramban látható lesz például Bruno Dumont musicalje, a Jeannette - Jeanne D'Arc gyerekkora. Vetítik a Loving Vincent című brit-lengyel koprodukciót, Jonas Carpignano második nagyjátékfilmjét, A ciambrát, az April lánya című mexikói thrillert, a skót Isten országa című alkotást vagy a Kogonada Columbus című dél-koreai filmet. Szintén a versenyprogramban szerepel a Safdie testvérek Robert Pattinson főszereplésével készült Jólét című filmje, illetve a Natalia Leite rendezte A bosszú angyala. A szekcióban egy magyar film lesz versenyben: Vékes Csaba rendezésében A hetedik alabárdos, amely a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programja segítségével készült el.
A rendezvény MusicDocs blokkjában a Beatles karrierjét éppúgy felidézik, mint Whitney Houston munkásságát és a Placebo nem mindennapi oroszországi turnéját. A fesztivál műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre fókuszában - a western és a horror után - idén a modern musicalek állnak, válogatást nyújtanak a világ legjobb zenés filmjeiből. 
A programban éppúgy szerepel a Magyarországon ritkán látható francia klasszikus, a Catherine Deneuve és Gene Kelly főszereplésével készült A rochefort-i kisasszonyok, mint a Rocky Horror Picture Show, a Kabaré, a Hair, a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Napfény a jégen című magyar zenés film.