Kultúra

Megkezdődött a Kodály Zoltán-év: a Müpa több rendezvénnyel készül

Új programsorozatok indulnak és világsztárok érkeznek a tavaszi szezonban

Izgalmas évadra készül a Művészetek Palotája, amely tavaly ünnepelte tizedik születésnapját. Az idén új programsorozatok indulnak, és Kodály Zoltánról is megemlékeznek: a Budapesti Tavaszi Fesztiválon több síkon is bemutatják az életművet, emellett a CAFe Budapest és a Budapest Ritmo fókuszában is a zeneszerző lesz.

Minden eddiginél sűrűbb a Müpa 2016–17-es évada, amelynek során világsztárok érkeznek és új programsorozatok is indultak - mondta a távirati irodának Káel Csaba vezérigazgató. A Müpa vezetője emlékeztetett arra, hogy az intézmény a 2015–16-os szezonban ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. „Akkor úgy gondoltuk, azt a programsűrűséget nem lehet meghaladni, de a mostani évad a jelek szerint mégis képes lesz erre” - jegyezte meg Káel Csaba, aki szerint ez is mutatja, hogy a „Müpa-brand” mára mind hazai, mind nemzetközi szinten komoly márkává fejlődött. A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy 2016 őszén is sikerült új világsztárokat - például Anna Nyetrebkót - a Müpába csábítani, sokan pedig a Müpa meghívására tértek vissza Budapestre.

Kiemelte a 2016-ban indult és az idén is zajló Bartók-évet. Mint rámutatott, nemcsak Bartók szerzeményeire, hanem zenei gyűjtéseire, feldolgozásaira is érdemes figyelni, nem beszélve a Bartók inspirációja nyomán létrejött munkákra. Elmondása szerint Bartók Béla életműve igazi nemzeti kincs, a magyar komponistát sokan a 20. század legnagyobb zeneszerzői között tartják számon.

Káel Csaba emlékeztetett arra, hogy 2017 Kodály-év lesz, így a CAFe Budapest és a Budapest Ritmo is fókuszába helyezi idén a Bartók Bélával jó barátságot ápoló Kodály Zoltán munkáit, de már a Budapesti Tavaszi Fesztivál is több síkon bemutatja az életművet: a Magyar Állami Népi Együttes Hommage a Kodály címen mutat be új produkciót, a Háry Jánost pedig Kodály Zoltán keresztfia, Palló Imre vezényli a Müpában. Az év első hónapjainak programja is erősnek ígérkezik: fellépnek a New York-i Filharmonikusok, Valerij Gergijev és a Mariinszkij Színház Zenekara, a Régizene Fesztiválon mások mellett Philippe Jaroussky, Simone Kermes és a Fabio Biondi vezette Europa Galante. Koncertet ad a lipcsei Tamás-templom Fiúkórusa, valamint a világhírű operaénekes, Marcelo Álvarez, fellép Cameron Carpenter az Academy of St. Martin in the Fields zenekarával, a jú­niusi Wagner-napok egyik érdekessége pedig a Rienzi koncertszerű előadása lesz Sebastian Weigle vezényletével. A könnyedebb műfajok rajongóinak is akad különlegesség: 2017 első felében koncertet ad többek között Brad Mehldau, a Snétberger Ferenc Trió és Nils Petter Molvaer, John McLaughlin & The 4th Dimension, Mariza és Chilly Gonzales. Káel Csaba hozzáfűzte: a 2016-17-es sorozat kiemelt előadói Baráti Kristóf hegedűművész és a Szegedi Kortárs Balett, amely a szezon során több alkalommal mutatkozik be a közönségnek.

Ebben az évben is folytatódnak a koprodukciók: a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa január végén Brahms-maratont rendez, majd szeptemberben az Európai Hidak fesztiválon Spanyolország kerül a középpontba. Az idén tizedik alkalommal rendezi meg az intézmény a Jazz Showcase-t, a májusi Jazztavasz során pedig a műfaj olyan sztárja lép fel a Müpában, mint Dee Dee Bridgewater.

A Literárium kortárs irodalmi programjai mellett a Müpa verssorozatot is indított több színházzal együttműködve, az ifjú kritikusok számára pedig Karc-díj címmel hirdettek pályázatot. A Jazzrajongók című sorozatban más művészeti ágakból érkezők találkoznak jazz-zenészekkel, a Szenvedélyem című ifjúsági matinésorozatban pedig a szakmájukban jeleskedő előadók vallanak munkájukról, szenvedélyeikről.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom