Kultúra

Megírta végakaratát az orosz börtönben éhségsztrájkoló Oleh Szencov ukrán filmrendező

Az orosz álláspont szerint a filmrendező "terrorcsoportot" hozott létre a 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten

Megírta végakaratát az orosz börtönben mintegy négy hónapja éhségsztrájkot folytató, terrorvádakkal húsz év szabadságvesztésre ítélt Oleh Szencov ukrán filmrendező, akinek szervezete a védője szerint már visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvedett - jelentették hírügynökségek kedden.

"Már feladtam a hitet, hogy hamarosan szabadlábra kerülhetek, és boldogan Kijevben élhetünk" - idézte Natalja Kaplan, Szencov unokatestvére a neki megküldött végrendeletet.

Kaplan szerint Szencov egyre rosszabb állapotban van, véroxigénhiányban szenved. "Szédülök, minden forog körülöttem, a test, fej és végtagok lemerevedtek" - idézett tovább az iratból Kaplan.

Bár Szencov szervezete csepegtetőn keresztül tápanyagokhoz jut, a 42 éves elítélt továbbra sem hajlandó élelmet magához venni. Szencov azért kezdett éhségsztrájkba, mert el akarja érni, hogy őt és 64 további, orosz börtönökben fogva tartott ukrán politikai foglyot szabadon bocsássák az orosz hatóságok.

A filmrendező ügyvédje, Dmitro Dince hétfőn azt mondta, hogy védencének szervezete 120 napi koplalást követően visszafordíthatatlan egészségi károsodást szenvedett, ami főleg a szív- és érrendszert, a veséket és a májat érinti. Hozzátette: Szencov egyre törékenyebb állapotban van, s már csak nehezen képes felállni ágyáról.

Az orosz föderációs büntetés-végrehajtási szolgálat tagadta, hogy a szibériai Jamali Nyenyecföldön található Labitnangiban lévő börtönben raboskodó Szencov állapota súlyos. Közölte: naponta részesül orvosi és terápiás ellátásban és tápanyagkeveréket kap. Az orvosi vizsgálatok pedig megállapították, hogy az ukrán filmrendező állapota kielégítő. A szolgálat megjegyezte azt is: ha egészsége romlani kezdene, azonnal áthelyeznék egy egészségügyi intézménybe.

Az büntetés-végrehajtási szolgálat közleményének tartalmát a Polgárjogi Bizottság (ONK) nevű orosz jogvédő szervezet helyi, nyenyecföldi vezetője, Danyila Gontar sem vonta kétségbe, mert erre - mint mondta - nincs okuk. Hozzátette: hamarosan meglátogatják az ukrán rendezőt, már ha Szencov hajlandó beszélni velük.

Jamali Nyenyecföld emberjogi ombudsmanja, Alekszij Szak is azt mondta, hogy Szencov állapota stabil.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság terrorizmus vádjával. Az orosz álláspont szerint a filmrendező "terrorcsoportot" hozott létre a 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. Szencov tagadta a vádakat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom