Kultúra

Meghódították Párizst az artistáink

A Recirquel társulat legújabb műsora elismerést aratott a francia fővárosban, több mint tizennyolcezer néző tekintette meg

Újabb turnéján, ezúttal Párizsban aratott sikert a Recirquel magyar újcirkusz társulat, folytatva a hároméves diadalmenetét, másfél hónap alatt tizennyolcezren látták a Párizs éjjel című műsorukat.

artisták 20160119
(Fotó: MTI - Molnár Edvard)

A látványos, tánccal, zenével, énekkel ötvözött artistamutatványokból építkező társulat a következő hónapokban Latin-Amerikába, Izraelbe és Kanadába viszi majd előadásait.

Másfél hónap alatt több mint tizennyolcezer nézőt varázsolt el az első magyar újcirkusz társulat, a Recirquel, amely harminckilenc alkalommal lépett fel az újcirkusz bölcsőjében, Párizsban. Amint az együttes lapunkhoz is eljuttatott közleményében írja, az itthon is óriási sikerrel futó Párizs éjjel című produkcióval vendégszerepeltek a La Villette kulturális központ színházában, a Cabaret Sauvage-ban. Az előadás a Hermes francia divatház egykori kreatív igazgatóját, Jean Paul Gaultier divat- és látványtervezőt is elkápráztatta, aki úgy nyilatkozott, hogy ez az egyik legjobb cirkuszi előadás, amit valaha látott. A helyi média is elismerően szólt a társulat harmadik egész estés műsoráról, a Le Parisien és más orgánumok méltató kritikái mellett a francia köztévé is ajánlotta a produkciót.

Az úgynevezett újcirkusz főképp a kanadai székhelyű Cirque du Soleil nemzetközi társulatának lélegzetelállító, formabontó előadásainak köszönhetően vált világszerte egyre népszerűbbé. Itthon a Recirquel volt az úttörő a színházat a hagyományos artistamutatványokkal ötvöző műfajban. A társulatot magyar artistákkal 2012-ben alapította Vági Bence, aki a nagy-britanniai – Paul McCartney által alapított – Liverpool Institute of Performing Arts nevű, híres főiskolán rendező-koreográfusként végzett. Korábban a társulatalapító lapunknak elmondta: ebben az intézményben a sokrétű oktatás része az is, hogy miképp lehet egy előadást megálmodni és színpadra vinni. Hozzá mindig elsősorban a varieté és a kabaré állt a legközelebb, később így jutott el a cirkusz világáig. A társulat a nagy múltú magyar cirkuszművészet erős technikai tudását és hagyományait megőrizve dolgozik a műfaj megújításán, amelyben az artisták mellett egyaránt hangsúlyos a zene, a tánc, az ének és a színház. A Recirquel a huszadik Sziget Fesztiválon, 2012 nyarán debütált nagy sikerrel, ezután a Műpától és a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól kapták a felkérést az első egész estés bemutatójukra, a Cirkusz az éjszakában című előadás pedig 2013-ban annyira jól sikerült, hogy a következő évben két másikat is létrehoztak. Az egyik, a Meztelen bohóc ismét akkora sikert aratott, hogy meghívták őket Oroszországba és Franciaországba is. A koreográfus arra is rámutatott: ők abból indulnak ki, hogy a cirkuszművészetben megjelenhet az absztrakció, az előadó nemcsak mutatványokat végezhet, hanem mint egy táncos, képes lehet a testével történeteket is mesélni. A Recirquel most tavasszal visszatér Franciaországba, később Bogotába látogat el, a következő évadban pedig Tel-Avivban turnézik, majd Montreálba, a Cirque du Soleil által felépített újcirkusz központban, a TOHU-ban mutatkozik be.


Magyar modell az európai szövetségnél

Helmut Grosscurth, az Európai Cirkuszszövetség elnöke a Monte Carló-i Cirkuszfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián vasárnap bejelentette, hogy a szervezet beépíti programjába a cirkuszművészet újrapozicionálásának magyar modelljét – jelentette a távirati iroda. Az eseményen Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos részletezte a terveket, amely szerint létrehoznának a Városliget közelében egy közép-európai cirkuszközpontot, ahol új előadóhely mellett a klasszikus és az alternatív stílus, az artistaképzés, a kutatás és a háttérszakmák is helyet kapnának. (MH)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom