Kultúra

Már nem csak a sztárok miatt jönnek

Megújuló látványvilággal várja látogatóit az idén augusztusban a Sziget Fesztivál – Robbie Williams és a Quimby a nagyszínpadon

Harminc százalékkal többet költenek a nem zenei programokra a Sziget fesztivál szervezői az idén, mint tavaly. Lesz utcaszínház, Hungarikum falu, cirkusz, színházi és táncszínpad, opera, vándorvurstli, múzeumi negyed. A nagyszínpad műsorából pedig augusztus 10. és 17. között a nemzetközi sztárok sem maradhatnak ki.

Sziget Fesztivál 20150515
Az elővételes jegyek tíz százaléka huszonnégy óra alatt fogyott el (Fotó: Csudai Sándor)

A jegyárusítás első huszonnégy órájában eladtuk az összes belépőnk tíz százalékát – mondta el a Sziget fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján Gerendai Károly, a szervezőiroda vezetője. Értékelése szerint ez azt is jelenti, hogy kialakult egyfajta törzsközönség, amelyik már nem azt nézi, hogy milyen nagynevű fellépők lesznek a programban, hanem számít arra, hogy a rendezvényen olyan élményben lesz része, amely miatt érdemes jóval korábban jegyet váltania. Megerősíti ezt az is, hogy a Szigetet tavaly már másodjára választották meg Európa legjobb nagyfesztiváljának, ami a szervezőket is arra ösztönözte, hogy újabb fejlesztéseket végezzenek. Így például egymillió eurót meghaladó összeget költenek az idén a rendezvény arculati elemeire. „Továbbfejlesztjük a látványvilágot, az infrastruktúrát, a higiéniát, a közvilágítást, számos helyszín új területre kerül, előrébb jön a nagyszínpad is, így a nézőtér befogadóképessége megnő” – részletezte az újdonságokat Gerendai Károly. A rendezvény teljes költségvetése az idén 4,4 milliárd forint.

A nem zenei programoknál a tavalyi kiadásokhoz viszonyítva harmincszázalékos az idei költségnövekedés – mondta Kardos József programigazgató. A rendezvényhelyszíneket egyfajta zónarendszerben úgy szervezték át, hogy kiszűrhessék a korábban tapasztalt problémákat, például, hogy egy zenei színpad ne zavarja a csendes színházi helyszínen zajló előadást. Ezért a színház- és táncsátor az úgynevezett nagydombhoz kerül át.

Az idei nagyszínpados sztárfellépők közül kiemelkedik Robbie Williams, aki augusztus 10-én, az úgynevezett mínusz egyedik napon ad koncertet, műsorát két magyar produkció, a hamarosan esedékes Nagy-Szín-Pad című tehetségmutató verseny leendő győztese, valamint a Sziget idei himnuszát előadó Irie Maffia vezeti fel. A nulladik napon a Gentleman & the Evolution és a Florence and the Machine mellett a Quimby is fellép, a további napok „húzónevei” közé tartozik Ellie Goulding, Avicii, a Kasabian, a Limp Bizkit, a Foals, a Marina and the Diamonds, a Gogol Bordello, a Maccabees és Martin Garrix. A tavalyinál nagyobbra tervezett A38 színpadon lép fel a Dropkick Murphys, s teljes névsorolvasás helyet most csak az Infected Mushrooms és az Enter Shikari koncertjét emeljük még ki a programból.