Kultúra

Magyar szólisták a csúcsokon

Három művészünk is rendkívül keresett a világ koncertjeinek adatai alapján

Baráti Kristóf a világ legkeresettebb hegedűművésze, Várdai István a második legkelendőbb csellista, Várjon Dénes az ötödik legfoglalkoztatottabb zongorista a világ koncerttermeiben tartott előadások alapján.

Minden év elején összeállítja a világ koncert- és előadótermeinek programja alapján a friss toplistákat a Bachtrack.com. Tavaly a világban több mint huszonötezer koncertet, opera- és táncelőadást tartottak, ezekből állították össze a legtöbbet foglalkoztatott zenészek névsorát. A távirati iroda jelentése szerint ennek alapján a magyar Baráti Kristóf lett a legtöbbet fellépő hegedűművész, a dobogón Joshua Bellt és James Ehnest előzte meg. A csel­listák közül Alisa Weilerstein után a második Várdai István, a harmadik pedig Gautier Capucon. A zongoraművészek sorában Yefim Bronfman a legfoglalkoztatottabb, ezen a listán Várjon Dénes az ötödik helyen van.

A legtöbbet játszott zeneszerzők listáját változatlanul Beethoven, Mozart és Bach vezeti. A top tízben újonc Maurice Ravel, aki a tizennyolcadik helyről a kilencedikre jött föl, és Dvorák, aki a tizenhatodik helyről a tizedikre jutott. Haydn viszont először esett ki, a kilencedikről a tizenharmadik helyre csúszott. A legtöbbet játszott művek sorát még mindig Händel Messiása vezeti, de Beethoven a legjobb tíz között öt művel is szerepel, a III., az V. és a VII. szimfóniával, valamint a III. és az V. zongoraversennyel.

Külön lista készült a legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőkről: a névsort az idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő észt komponista, Arvo Pärt vezeti, őt John Adams, Philip Glass és John Williams követi. Az „évfordulóhatás” miatt kiemelkedő év volt a tavalyi a százötven éve született Richard Straussnak, aki a zeneszerzők rangsorában a huszonharmadik helyről a hatodikig tört előre, a művek listáján pedig a Don Juan című opusa a hetedik helyre. A vesztes Wagner, Verdi és Britten, mindhárman nagyjából húsz helyet estek vissza 2013-as pozíciójukhoz képest, amikor két előbbi születésének kétszázadik, illetve utóbbinak századik évfordulóját ünnepelte a világ. Magyar vonatkozású érdekesség, hogy Liszt Ferenc legtöbbet játszott műveinek listáját is összeállították: az élen az 1. Mefisztó-keringő végzett, s a dobogóra az I. és a II. zongoraverseny jutott még fel. Az operák mezőnyében a Bohémélet, a Traviata és a Carmen volt 2014-ben a világ legtöbbet műsorra kerülő műve. A tíz legelfoglaltabb zenekar közül hat amerikai, ennek az az Európában ritkább gyakorlat lehet az oka, hogy gyakorta háromszor is lejátsszák ugyanazt a műsort egy-egy hétvégén. Utánuk a listán a Berlini Filharmonikusok, a Londoni Szimfonikusok és az amszterdami Concertgebouw zenekara áll.