Kultúra

Magyar részvétellel készült filmtervet díjaztak a Berlinalén

Húszezer euróval jár az elismerés

A Blind Willow, Sleeping Woman címmel készülő francia-magyar-holland filmterv nyerte az Eurimages fejlesztési díját a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon - közölte a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-vel.

A Berlinale keretében megrendezett hétvégi koprodukciós fórumon (Berlinale Co-Production Market) 29 ország alkotói 36 filmtervet mutattak be a szakmai közönségnek. Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages idén adott ki díjat először a Berlinálén, a 20 ezer euróval (6,2 millió forint) járó elismerést készítők a filmterv fejlesztésére fordíthatják.

A Proton Cinema és a Pioneer Pictures részvételével készülő Blind Willow, Sleeping Woman a világhírű japán író, Haruki Murakami novelláiból készül, rendezője a magyar származású, Franciaországban élő Pierre Földes. Az egész estés animációs film magyar társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) és Peták Nóra (Pioneer Pictures) - olvasható a közleményben.

Meryl Streep szerint a fehér férfi stúdiófőnökök a gátjai a sokszínűségnek
Meryl Streep szerint mindaddig nem kerül pont a fekete bőrű és a női alkotók szerepe körüli vitára a filmiparban, míg a stúdiók vezetői székében többségében fehér férfiak ülnek. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale nemzetközi zsűrijének idei elnöke a német fővárosban beszélt az Oscar-jelölésekkel kapcsolatban kialakult vitáról, amelyet az váltott ki, hogy a színészi kategóriákban sorozatban második éve csak fehér bőrű jelöltek szerepelnek. Meryl Streep vasárnap mesterkurzust tartott 300 fiatal színésznek a világ minden tájáról a Berlinalén, és arra a kérdésre, hogy szerinte csökkent-e a szexizmus és a rasszizmus, amióta ő negyven éve a pályán van, az amerikai színésznő azt mondta: "azt hiszem, nagyon jó irányú fejlődés tapasztalható". Hozzáfűzte, hogy "néha muszáj nagy lármát csapni ahhoz, hogy helyet kapjunk az asztalnál". Szerinte végső soron az lenne a legfontosabb, hogy a döntéshozók között sokszínűség uralkodjon.