Kultúra

Magyar írók visszaemlékezései az I. világháborúra

Időszaki kiállítás nyílt a világháborús centenárium alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

"Van egy rendívül zaklatott, sok traumával telített 20. századunk", amellyel egyrészt szembesíteni kell az embereket, másrészt nagy szükség van ezek kibeszélésére Európa szerte, a most nyílt kiállításhoz hasonló bemutatókon keresztül - fogalmazott Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán nyílt új időszaki kiállításán, mely az I. világháború száz évvel ezelőtti kitörésének emlékére rendeztek. 

lead pim
A felvezetést a háborút megelőző időszakok jövőre vonatkozó, de a kor technikai fejlődésébe vetett hitéből táplálkozó utópiái adják, amelyek idilljét felborítja a szarajevói merénylet és a hadüzenet. A sorozás megjelenítése adja a választóvonalat a két lehetséges út között, hogy a látogató a front felé, vagy a hátország felé indul.

Az írók levelei, visszaemlékezései, naplói beszámolnak a háborús hangulatokról és közvélekedésről, a hadikórházak mindennapjairól, a lövészárkok életéről és a hátország megváltozott világáról, de számot adnak a művészek háborús világgal és önmagukkal kapcsolatos töprengéseiről, érzéseiről is.

A háborúkultúra magyar valósága

ady oltár
Forrás: MTI