Kultúra

Magyar darabbal nyit az ukrán színházi fesztivál

A K und K Karády Katalin életéből villant fel képeket

Az ukrán XVII. Melpomena Tavrija Nemzetközi Színházi Fesztivál vendégeként látogat Herszonba a Békéscsabai Jókai Színház. A magyar társulat a K und K című darabjával nyitja a rendezvényt.

Nem lesz idegen a környezet Merő Béla számára, hiszen huszonöt éve rendszeresen dolgozik rendezőként az ukrajnai, többségében oroszok lakta városban, többször zsűrizett is már a fesztiválon. A békéscsabai színház ráadásul aktív kapcsolatot ápol az ukrajnai teátrummal – mondta el a K und K-t színpadra állító szakember.

Merő Béla hangsúlyozta: a fesztiválnak nem a versenyzés a célja, hanem a találkozás, a színház kultúrájának ápolása. Aleksandr Knyiga, a herszoni Kulisa Akadémiai Színház és a fesztivál főigazgatója fontosnak tartotta, hogy a tragikus események, a nehéz anyagi körülmények ellenére is megtartsák a rendezvényt, mivel az emberek szeretik és igénylik a színházat, s a fesztivál életben tartásával a művészet legyőzhetetlenségét, a békét és szabadságot hirdetik – mondta el a rendező.     


Karády testesíti meg a művészi hitvallást

k und k

A K und K (Karády katonái) című zenés víziójátékot Apáti Miklós írta. A novemberben bemutatott darab az Amerikába emigrált, sejtelmes hangú egykori filmsztár visszaemlékezéseiből villant fel képeket. Karády Katalin életének fontos szereplői idéződnek fel az énekes-színésznő tudatában, férfiak jelennek meg a múltjából: szerelme, felfedezője és az apja. A szerző két Karádyt jelenít meg a műben: egy fiatalt, aki fürdött a sikerekben; és egy időset, aki életének utolsó nagy döntésére, a hazatérésre készül az amerikai kalapszalonban, ám ez már nem adatik meg neki.     

A főbb szerepekben Horváth Margit, Liszi Melinda, Babócsai Réka, Tege Antal és a Jászai-díjas Kovács Frigyes látható. A produkciót Vozár M. Krisztián zongorajátéka kíséri.     

Merő Béla elmondta: év elején másfél hónapot töltött az ukrajnai Herszonban, ahol szerinte egyáltalán nem érződik a háború. "A latin mondás szerint fegyverek között hallgatnak a múzsák, de szerintem ez fordítva igaz: múzsák között hallgatnak a fegyverek" – fogalmazott.