Kultúra

Leonardo-grafika került elő

Egy francia orvos gyűjteményében volt a Szent Sebestyén-rajz

Egy francia aukciósház egy orvos gyűjteményében bukkant rá arra a grafikára, amelyet a New York-i Metropolitan Múzeum szakértője Leonardo da Vinci alkotásának ítél. A Szent Sebestyén vértanúságát ábrázoló rajz értékét 15 millió euróra, mintegy 4,7 milliárd forintra becsülik.

leonardo
Látszik, hogy megküzdött vele (Forrás: Tajan.com)

Egy nyugdíjas orvos bízta a párizsi Tajan aukciósházra azt a 19 centiméter magas, 13 centiméter széles képet, amelyről most kiderült, hogy Leonardo alkotása – Írja az MTI. A gyűjtemény az orvos műértő édesapjáé volt. A hitelesített Leonardo-rajzot hétfő este mutatták be Párizsban. A Tajan aukciósház szerint a rendkívüli felfedezés kétségtelenül egyike annak a nyolc rajznak, amelyet a Szent Sebestyén vértanúsága címmel említ a Codex Atlanticus, a reneszánsz művész rajz- és írásgyűjteménye.

Tizenöt éve nem került elő Leonardo-mű – idézte a The Daily Telegraph Thaddée Prate-ot, a Tajan régi művészetekkel foglalkozó osztályának igazgatóját. A Franciaország középső részén élő orvos, aki tudtán kívül volt a kivételes értékű alkotás tulajdonosa, nem szerette volna, ha a neve nyilvánosságra kerül.

„Az volt az érzésem, hogy a fához kötözött férfiról készült tintarajz izgalmas 16. századi mű, amely alaposabb vizsgálatot kíván” – mesélte Prate a The New York Timesnak.

Prate szakértőhöz fordult, Patrick de Bayser független műkereskedőt és tanácsadót kérdezte meg, aki megvizsgálta a Szent Sebestyén-rajzot, és azonnal észrevette, hogy azt balkezes alkotó készítette, amilyen Leonardo is volt.

Prate ezután Carmen C. Bambacht, a New York-i Metropolitan Leonardo-szakértőjét kérte fel, hogy mondja ki a végső szót.

Vitathatatlan az alkotó személye, noha a kép korábbi, 20. század előtti tulajdonlási történetét nem ismerjük. Nyomon követhető a vázlaton, milyen sokszor változott meg a művész elképzelése, s látható, mennyi energiával ábrázolja a testet, ebben Leonardo dühödt spontaneitása érhető tetten. Bambach szerint a most felfedezett grafika a legkidolgozottabb abból a három ismert vázlatból, amelyet talán egy elveszett Szent Sebestyén-képhez készített a művész.

Becslése szerint rajz 1482 és 1485 között, Leo­nardo korai, milánói évei idején készülhetett, amikor – a jelenleg a Louvre-ban kiállított – Sziklás Madonna első változatát festette.

Carmen C. Bambach tudós szakvéleménye alapján az izgalmas új felfedezés a mester hiteles alkotása: a lap egyik oldalán a fához kötözött Szent Sebestyén vértanú teljes alakja látható egy táj előterében, a másik oldalán jegyzetek és vázlatok a fényről és az árnyékról, amelyek Leonardo optikai tanulmányaihoz kapcsolhatók – olvasható a Metropolitan közleményében.

A Leonardo-rajzért eddig a legtöbbet a Christie’s egy 2001-es aukcióján fizettek, a lovat és lovasát ábrázoló vázlat akkor 11,5 millió dollárt (3,4 milliárd forintot) ért egy vevőnek.