Kultúra

Lengyelország megveszi a Czartoryski-gyűjteményt

A világ egyik legismertebb Leonardo-képe is állami tulajdonba kerül

A lengyel állam megvásárolja a Czartoryski-gyűjteményt, benne a világ egyik leghíresebb és legértékesebb festményét, Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című képét.  

Piotr Glinski lengyel kulturális miniszter csütörtökön a varsói királyi kastélyban írt alá megállapodást az egyik leggazdagabb és legrégebbi európai magángyűjtemény átvételéről a Madridban élő Adam Karol Czartoryski herceggel és a gyűjteményt kezelő Czartoryski Alapítvánnyal.

A megállapodással 86 ezer múzeumi tárgy és 250 ezer könyvtári tétel került a lengyel állam tulajdonába. A miniszter szerint egy kombinált adásvételi és adományozási ügylet keretében az állam 100 millió eurót (31 milliárd forint) fizet a műkincsekért, amelyeknek piaci értékét a lengyel sajtó 2 milliárd euróra (több mint 600 milliárd forint) becsüli.

A kollekció az egyik leggazdagabb és legrégebbi európai magángyűjtemény, amelyet 1801-ben alapított Izabela Czartoryska hercegnő. A gyűjtemény legértékesebb darabja, a 15. század végén készült Hölgy hermelinnel a leghíresebb, Lengyelországban látható festmény.

"Ma, a szabad Lengyelországban valóra váltottuk Czartoryska hercegnő álmát, hogy a Czartoryski hercegek gyűjteménye ne csak spirituálisan, hanem ténylegesen is a nemzet tulajdona legyen" - mondta az aláírási ceremónián a miniszter.

Helyettese, Jaroslaw Selin korábban azt mondta, "a lengyel állam és ezáltal a lengyel nép tulajdonába kerül a világ legértékesebb magángyűjteményeinek egyike, benne az a remekmű, amelyet számos művészettörténész nagyobbra tart, mint da Vinci Mona Lisáját". A sokak által a világ első modern portréjának tartott Hölgy hermelinnel biztosítási értéke 230 millió euró (71 milliárd forint) körül van, a festmény egyike Leonardo mindössze négy női arcképének.

A krakkói Czartoryski Múzeumban látható műgyűjtemény másik legértékesebb darabja Rembrandt Tájkép az irgalmas szamaritánussal című festménye.

A kollekció megvásárlásával a lengyel állam meg akarja akadályozni, hogy a páratlan műkincsek esetleg külföldre kerüljenek, amire jó eséllyel sor kerülhetett volna, mivel a jelenleg 76 éves tulajdonos leendő örököseit nem fűzi személyes kapcsolat Lengyelországhoz.

A tulajdonos Czartoryski herceggel titokban folytak a tárgyalások, emiatt az alapítvány lengyelországi igazgatótanácsa benyújtotta a lemondását, mondván, hogy nem folyhattak bele a tárgyalásokba, nem volt beleszólásuk a szerződés tartalmába és a kollekció átvétel utáni sorsába, és az eladási árba sem, amelyről úgymond csak a sajtóból tudták, hogy jócskán "elmarad a valódi értéktől".

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom