Kultúra

Látomásokkal teli, szürreális világ

Weöres Sándor inspirálta a Tünet Együttes következő mozgásszínházi bemutatóját – Megelevenedik Az éjszaka csodái című verse

Weöres Sándor szabad, csapongó, szabálytalan látomásverse inspirálta a Tünet Együttes következő, Az éjszaka csodái című bemutatóját.

A darabot Szabó Réka, a társulat művészeti vezetője rendezi, aki lapunknak elmondta: a táncos-vizuális előadásban egy különleges számítógépes vetítés is debütál, amely az élőben rajzolt figurák mozgatását teszi lehetővé. A vers szereplői nyomán a Tóth Gyula, valamint Mogyoró Pál nevű nézők ingyen tekinthetik meg a produkciót.

Egy szürreális, látomásokkal teli éjszakát mesél el Weöres Sándor jól ismert, Az éjszaka csodái című verse, amelyből elsőként a Tünet Együttes készít táncos előadást. „Nem a Weöres-évforduló kapcsán vettük elő ezt a művet, számomra személyes okok inspirálták az előadást: mielőtt a lányom megszületett volna, öt mesekönyvet kaptunk, és az egyik Az éjszaka csodáit is tartalmazta” – mondta lapunknak Szabó Réka, a társulat művészeti vezetője, az előadás rendező-koreográfusa. Mint hozzátette, látszott, hogy a kislányát a versben lévő képek, valamint a Weöresre oly jellemző nyelvi játékosság és erő rabul ejtette. „Ez azt mutatta, hogy mindenki fejében »megszülethet« ez a vers a maga formájában. Weöres Sándor sok versében olyan mélység, játék, egyszerűség, egyben letisztult komplexitás fedezhető fel, ami mindenkihez szól” – mutatott rá. A szakember úgy döntött tehát, hogy színházi nyelven olyan közeget teremt, amely „lefordítja” Weöres költészetét egy szavak nélküli, mozgásos-képi világra. Az előadás érdekessége lesz, hogy egy élőben közreműködő képzőművész is jelen van a színpadon, aki rajzol és manipulálja a kivetített képet. „A rajzoló lány és a táncoló fiú teremti újra a szürreális, csapongó, szabálytalan éjszakát, egymásra reagálva. Konkrét szituációkat teremt a darab, így nem szükséges nagyon elvontan gondolkozni: olyan viszonyt kell elképzelnünk, mint a Menő manó és a rajzoló kéz kapcsolata” – mesélte a rendező.

A kivételes vizuális megoldás lelke egy Animata nevű számítógépes szoftver, amelyet Samu Bence 2007 óta fejleszt azzal a céllal, hogy élőben rajzolt figurákat valós időben mozgathassanak. Mint Szabó Réka elmondta, régebben két olyan előadásuk is volt, amelyben valós idejű videót alkalmaztak, azaz a mozdulatra reagálva vetítették a képet. Ez azonban még előre kitalált gépi algoritmus alapján történt. A rendező szerint az alkotócsapat jó értelemben vett szabadságot engedett meg magának a verssel kapcsolatban, így formailag eléggé messze kerültek tőle, de lényegi szinten mégis közel maradtak. Az előadást színesíti, hogy élő zenekar működik közre, és bár a szituációk állandók lesznek, a mű bizonyos teret enged a színpadi spontaneitásnak, improvizációnak is.

Az április 16-án debütáló előadást a Tóth Gyula és Mogyoró Pál nevű nézők személyi igazolványuk felmutatásával ingyen látogathatják – hiszen a versben is szerepel ez a két név.