Kultúra

Közösen és hatékonyabban

Az irreális jutalékok megszüntetéséért harcolnak

Tiszta TAO Társaság néven a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Cirkusz- és Varieté (MACIVA), az Átrium Színház, a Szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Veszprémi Petőfi Színház kezdeményezést indított a társaságiadó-befizetések teljes összegének jogosultakhoz történő eljutása érdekében.

A hazai színházak és előadó-művészeti szervezetek támogatásának fontos eleme, hogy a hazai vállalkozások a társasági adójuk (tao) egy részét átengedhetik a regisztrált és ellenőrzött előadó-művészeti szervezeteknek. Az Európában egyedülálló hazai gyakorlatot a múltban sok kritika érte, például amiatt, hogy a támogatás egy része közvetítőcégekhez kerülhet jutalék formájában, így olyan vállalkozások jutnak a tao egy részéhez, amelyek nem lennének erre jogosultak.

A Tiszta TAO Társaság jogi formában nem jön létre, a kezdeményezés csupán azt jelzi, hogy a csatlakozó szervezetek és intézmények egy közösségbe tömörülnek. A körbe belépők vállalják, hogy nem fizetnek jutalékot a társaságiadó-befizetések után, zöld logóval jelzik a vállalkozások számára, hogy valóban oda kerül a támogatás, ahová annak a célja szerint kerülnie kell.

Fekete Péter, a MACIVA igazgatója elmondta, hogy az utóbbi időszakban a jutalék a negyven százalékot is elérte, ami a színházvezetőket igen nehéz helyzetbe hozza. A helyzet sokat változott az előadó-művészeti törvény hatálybalépése óta, azonban a jutalékrendszert szükséges lenne teljesen kiszorítani. A taót megszüntetni ugyanakkor nem célravezető, mert mint Ókovács Szilveszter és Vidnyánszky Attila is rámutatott, az hamar nélkülözhetetlenné vált a színházak működéséhez. Oberfrank Pál hozzátette: probléma, hogy a fenntartó nem pluszban biztosítja a taót, hanem beépítik a költségvetésbe. „Ebből tehát nem prémiumokat fizetünk, vagy új lámpákat szerzünk be, hanem az alapvető működést biztosítjuk” – hangsúlyozta.