Kultúra

Közel hatszázmilliós többletforráshoz jut évente a Filmarchívum

Filmmúzeumként működő állandó vetítőhely létesülhet a fővárosban

Csaknem 600 millió forintos többlettámogatást kap 2017-től a Filmarchívum, amely január 1-jétől a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. felügyelete alá kerül. Az archívum tevékenysége megújításáról, a többletforrás biztosításáról kormányhatározat született, amely a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható.

A dokumentum szerint a kormány 210 millió forint tartós átcsoportosítását rendelte el az idei költségvetésben az egyéb kulturális intézmények cím terhére, a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. támogatására. Ez az összeg 2017-től a büdzsébe beépülve kiegészül évi 596,6 millió forinttal. A Filmarchívum 2017. január 1-jétől kerül a Magyar Nemzeti Filmalap felügyelete alá a megszűnő Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézettől (MaNDA). 

Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében jelentős eredményként értékelte, hogy a nemzeti filmkincs őrzését, állagmegóvását, kutatását, restaurálását és közzétételét végző, nagy múlttal rendelkező archívum filmszakmai szervezethez kerül. "A magyar film múltja szervesen hozzátartozik a jelenhez és a jövő építéséhez is" - emelte ki.

A magyar filmarchívum 1957 óta működik, közgyűjteményként gyűjti és a kor igényeinek megfelelő formában hozzáférhetővé teszi a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumait. 

A Filmalap kommünikéja kiemeli, hogy a korszerű technikai bázissal és nemzetközi hírű archív mozgóképes referenciákkal rendelkező, a Filmalap egyik igazgatóságaként működő Filmlabor és a Filmarchívum, amely most szintén a Filmalap igazgatóságaként folytatja tevékenységét, évtizedek óta szomszédos telkeken működnek, szakmai kapcsolatuk kiváló. Mintegy 70 ezer filmkópiát, azaz 2,5 millió filmtekercset őriz az archívum, a hatalmas állomány szakszerű tárolását részben jelenleg is a Filmlabor biztosítja. Az archiválás és a digitalizálás szállítási költségek nélkül végezhető, továbbá a tárolási kapacitás bővítésére a speciális igényeknek megfelelő lehetőségek állnak rendelkezésre.

A közlemény kitér arra, hogy a labor és az archívum együttműködéseként a Filmalap támogatásával a közelmúltban számos jelentős filmtörténeti alkotást újítottak fel és mutattak be újra. Köztük volt Kertész Mihály (Michael Curtiz), a Casablanca rendezője legkorábbi fennmaradt filmje, A tolonc és Jancsó Miklós korszakalkotó Szegénylegények című alkotása is. Ez utóbbi felújított változatának premierje a tavalyi cannes-i filmfesztiválon volt.

Mint írják, a régi magyar filmek értékesítése belföldön és külföldön egyaránt korszerűsítésre vár, a Filmalap az új magyar filmekkel önálló standdal van jelen a fontos nemzetközi filmfesztiválokon és vásárokon (Berlin, Cannes, Hongkong).

A Filmalap támogatásával folytatódhat a restaurált anyagok korszerű DVD-kiadása. A tervek között szerepel az európai nagyvárosokban sikerrel működő "cinémathéque"-ekhez hasonló, filmmúzeumként működő állandó vetítőhely létesítése a fővárosban, valamint a rendszerezett archív filmes anyagok online elérhetővé tétele kutatási, oktatási és értékesítési célokra.