Kultúra

Könnyebben kaphatják vissza az elrabolt műkincseket Amerikában az örökösök

Az új törvény meghosszabbítja a műkincsek megtalálásának elévülési idejét

Barack Obama aláírta azt a törvényt, amely segít az örökösöknek a nácik által elrabolt műkincseik visszaszerzésében – az örökösöknek több idejük marad az igényük bizonyítására.

Az amerikai elnök által pénteken aláírt törvény meghosszabbítja a műkincsek megtalálásának elévülési idejét, ami lehetővé teszi az örökösök számára, hogy eljussanak igényükkel a bíróságra. Az utóbbi években számos esetben állt a bíróság a múzeumok oldalára és a családtagoknak nem volt módja arra, hogy bebizonyítsák a műkincshez való jogukat.

Az új törvény elfogadását a texasi republikánus Ted Cruz szenátorral együtt egyengető John Cornyn szenátor hangsúlyozta: "a holokauszt alatt a nácik által szisztematikusan elrabolt vagyontárgyak az áldozatokat és családtagjaikat örökségük fontos részeitől fosztották meg". A szenátor szerint régóta esedékes, fontos lépést tettek meg azzal, hogy megadták a lehetőséget az örökösöknek, hogy visszaszerezhessék múltjuk egy részét.

Júniusban Helen Mirren is felszólalt az amerikai szenátus igazságügyi albizottságában a holokauszt alatt elrabolt műkincsek visszaszolgáltatásával foglalkozó törvény tárgyalásán. Az Oscar-díjas színésznő kifogásolta, hogy az érintettek nem jutnak hozzá a lopott műkincsek jelenlegi helyével kapcsolatos információkhoz és abban sem lehetnek biztosak, hogy a bíróság egyáltalán meghallgatja őket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom