Kultúra

„Kodály soha nem alkudott meg”

A kormány csaknem másfél milliárd forintot ad a programok első ütemére

Kodály Zoltán mindig az értékek köré gyűjtötte tanítványait és követőit, soha nem alkudott meg – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az ötven évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző síremlékénél tegnap a fővárosi Farkasréti temetőben.

kodaly
A zeneszerzőről a Farkasréti temetőben emlékeztek meg (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A megemlékezésen hangsúlyozta: a kormány 2017-ben 1,486 milliárd forintot ítélt meg a Kodály-program első ütemére, az összegből koncertek, konferenciák, versenyek, ismeretterjesztő előadások, közművelődési rendezvények és nemzetközi programok szervezését támogatják.

Kodály Zoltán és kortársai az alapokig menően alakították át a magyarság zenei gondolkodását, hatalmas hagyatékának örököse az egész nemzet – fogalmazott Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A megemlékezést a Zeneakadémiával és a Magyar Kodály Társasággal közösen szervező Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Radnainé Fogarasi Katalin kiemelte: Kodály életművének hatása és jelentősége is egyszerre kimagasló, nemzetek feletti.

A Magyar Állami Operaház jubileumi ünnepsége a zeneszerző Missa brevisének előadásával tegnap kezdődött. A Kodály Rorate című rendezvényen a Magyar Állami Operaház énekkara közreműködésével, valamint Hoppál Péter karnagy, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára vezényletével megrendezett koncertet az Opera aulájában tartották meg – írta a távirati iroda. Az évforduló estéjén az Erkel Színházban a Magyar Állami Operaház zenekara Héja Domonkos vezényletével azt az 1960-as londoni hangversenyt idézte fel, amelyen a mester maga vezényelte a Londoni Szimfonikusokat. A műsorban elhangzott a Galántai táncok, a Két ének és a Budavári Te Deum. Közreműködött Cser Krisztián, Fodor Beatrix, Simon Krisztina és Brickner Szabolcs.