Kultúra

Kínai lótuszvirágzás a Városligetben

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál nyitja a jubileumi évet – A nemzetközi zsűri elnöke Eugene Chaplin lesz – Oroszországból és Dél-Amerikából is érkeznek produkciók

Európában elsőként a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál köszönti az újkori cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját. A fesztivál díjaiért január 8. és 14. között a szakma legjobbjai versengenek a magyar fővárosban.

„Egy héten keresztül Budapestre figyel a világ” – mondta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója tegnap, ismertetve a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál programját. Január 8-ától egy héten át a Fővárosi Nagycirkuszban négy földrész 15 országának 126 artistaművésze mutatja be produkcióit, amelyeket több mint harminc cirkuszigazgató és menedzser tekint meg a közönség mellett.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az MTI tudósítása szerint kiemelte, hogy az elmúlt években a Fővárosi Nagycirkusz igyekezett megújítani a művészeti ágat. Hozzáfűzte: olyan rangos esemény megrendezése, mint a jubileumi évet nyitó cirkuszfesztivál, komoly értéket ad hozzá Budapest turisztikai életéhez.

Fekete Péter elmondta, hogy az évforduló alkalmából a fesztivál a korábbiakhoz képest bővebb műsorkínálattal, a klasszikus cirkuszfesztivál programjai mellett jelentős kortárs cirkuszművészeti előadásokkal várja a közönséget a Nemzeti Színházban, a Várkert Bazárban és a Trafóban is, továbbá a seregszemle hét napja alatt számos kísérőrendezvényt, többek közt filmvetítést, szakmai konferenciát, cirkuszpedagógiai programokat és kiállításokat is tartanak.

Az igazgató kiemelte, hogy az újkori cirkuszművészet születése előtt tisztelegve a fesztivál nyitóképe Philip Astleynek állít emléket, aki 1768-ban nyitotta meg Londonban az első modern kori cirkuszként számon tartott amfiteátrumát, és később tizennyolc állandó cirkuszt hozott létre Európa-szerte.

A nyitó produkcióban Richter Flórián és fia, Kevin mutat be nagyszabású lovasakrobata-produkciót.
A fesztivál a hagyományokhoz híven ezúttal is A és B programra oszlik.

A Kínai Nemzeti Akrobatacsoport (Chinese National Acrobatic Troupe) Budapesten mutatja be először legújabb, lótuszvirágzást szimbolizáló esernyőzsonglőr-számát, a Nomuna – Mongol Nomádok csapata egy ugródeszka és egy hand voltige akrobataprodukcióval lép fel, a Without Socks orosz bohóctrió pedig a bohócmesterség tradícióira támaszkodva építi fel újszerű előadását.

Etiópiából érkezik ikáriaszámával a Tom Brothers és hand voltige akrobataszámával a Nova Africa csapata, Mexikóból perzsszámával a Duo Cardio, Argentínából buborékszámával Agustín Viglione, Lettországból kutya- és galambszámával Andrejs Fjodorovs. Kubából a Las Bellas Chicas csapat kínai rúdszámát és a Duo Solys handstand-számát, Üzbegisztánból a Hametov Family gurtnielőadását, Oroszországból Alex Bobylev bohócszámát, Konstantin Gvozdetskiy rúdszámát és Vodianik Yaroslavna levegőszámát láthatja a közönség. De szerepel a programban a francia Brayan Gambit handstand-száma, Ukrajnából a Kalashnikov Brothers diabolo-száma, a Duo Feeling gurtniszáma és Stanislav Vysotskyi zsonglőrprodukciója, az olasz Los Bazan csapat handstand-száma, valamint a Duo Supka cseh zsonglőrduó és Rafal Walusz lengyel illuzionista produkciója is.

Lyrical Circus Late-Night Show címmel modern, összművészeti cirkuszi műsor lesz a Fővárosi Nagycirkuszban január 12-én késő este, a Trafóban pedig a francia Cie Defracto duó lép fel új cirkuszi előadásával január 18-án és 19-én.

A nemzetközi szakmai zsűriben idén is Eugene Chaplin tölti majd be az elnöki posztot. A fesztivál hete alatt tartják a European Circus Association (ECA) szakmai konferenciáját is január 10-én a Vajdahunyad várban.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom