Kultúra

Kilenc produkció a Vidéki Színházak Fesztiválján

A programot öttagú zsűri értékeli, a díjátadó szeptember 12-én lesz

Hét nap alatt kilenc produkciót láthat a fővárosi közönség a vidéki Színházak Fesztiválján, amelyet szeptember 4. és 10. között hatodszorra rendeznek meg a Thália Színházban - mondta Lantos Anikó fesztiváligazgató kedden Budapesten.

A fesztiválon a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a Békéscsabai Jókai Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház-Népház és a Szegedi Nemzeti Színház társulata egy-egy előadással mutatkozik be. 

A programot öttagú zsűri - Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, Nagy Pál Orsolya filmrendező, Sümegi Noémi kulturális újságíró, Kőváry Katalin rendező és egy közönségből választott zsűritag - értékeli, a díjátadó szeptember 12-én lesz - fűzte hozzá Lantos Anikó.

A fesztivál számos előadásának főhősei olyan férfiak, akik megpróbálják alakítani, jobbá tenni a világot maguk körül. A mustra nyitó előadásaként lesz látható Csehov Ivanov című darabja Spiró György fordításában, a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában, a főszerepben Bányai Kelemen Barnával és Bánfalvi Eszterrel. Először látható Budapesten Thomas Jensen kultfilmjének, az Ádám almáinak színpadi változata a Pécsi Nemzeti Színház előadásában szeptember 5-én.

A Hevesi Sándor Színház Csiszár Imre rendezésében a Sánta Ferenc regényéből készült Az ötödik pecsét című darabot mutatja be szeptember 6-án. A főszerepet Farkas Ignác alakítja, aki hangsúlyozta: Gyurica a darab elején ellenszenvesnek tűnhet, vagy inkább érthetetlenek a reakciói a többiek számára. Csak lassan derül fény arra, miért látja másként a dolgokat, mint a többiek.

A Miskolci Nemzeti Színház Keszég László rendezésében Dale Wasserman és Mitch Leigh La Mancha lovagja című zenés darabját állítja a Thália nagyszínpadára szeptember 8-án. A címszerepben Harsányi Attila lesz látható, akit megfogalmazása szerint az "álom minőségének" fontossága érintette meg a műben. Úgy vélte, a világon rengeteg "csúnyán álmodó" ember él, akik saját álmaik, félelmeik miatt ugrasztanak össze másokat. Léteznek azonban "jót álmodó" emberek is, Don Quijote ilyen.

Szeptember 7-én, csütörtökön Bagó Bertalan rendezésében látható Brian Friel Apák és fiúk című darabja, a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadása, amely a generációs problémákat, a fiatalok és idősek közötti konfliktusokat állítja középpontba. Szeptember 8-án a Bereményi Stúdióban a kecskeméti Katona József Színház előadása, Csehov Apátlanul (Platonov) című műve látható. A magányosság különös tragikomédiájaként számon tartott darabot Szász János rendezte, Platonov szerepét Kocsis Pál játssza.

Szeptember 9-én, szombaton a Békéscsabai Jókai Színház Örkény Macskajáték című darabját mutatja be Felkai Eszter és Fodor Zsóka főszereplésével, Juhász Róza rendezésében. A fesztivál szeptember 10-én két előadással zárul: a nagyszínpadon Jászai Mari Színház előadását, Spiró György Az imposztor című darabját láthatja a közönség, a Bereményi Stúdióban a Szegedi Nemzeti Színház várja a közönséget Háy János Utánképzés (ittas vezetőknek) című előadásával.

Sztarenki Pál, a Hevesi Sándor Színház művészeti vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte: nagyon nívós, erős program állt össze az idei fesztiválra, amely jó alkalom arra is, hogy ráirányítsa a kellő figyelmet a komoly szakmai díjakat kiérdemelt művészekre.