Kultúra

Kibővül a Mikes Kelemen-program

Százezer kötetnyi dokumentum érkezett a nyugati diaszpóra emlékeiből – lehetőség lesz a kutatásra és az életműinterjúkra

Kutatói tevékenységgel bővül a diaszpóra magyarsága könyvtári emlékeinek, hagyatékainak összegyűjtését célzó Mikes Kelemen-program – jelentette be tegnap Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. A program keretében tíz kutatót küldenek a gyűjtőpontokra, Ausztráliába, Észak- és Dél-Amerikába.

A nyugati diaszpórában felhalmozódott tárgyi és szellemi emlékek összegyűjtése és hazaszállítása a 2013-ban a nemzetpolitikai államtitkárság által kidolgozott Mikes Kelemen-program célja, amely most kutatói tevékenységgel bővül. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár bejelentése szerint a kutatók határozzák majd meg, hogy melyek azok a tárgyi emlékek, amelyeket érdemes egyáltalán hazaszállítani. A feladatok között szerepel magyar szervezetek és jeles személyek körében életútinterjú készítése is. A Mikes Kelemen-programban tavaly gyűjtőpontokat hoztak létre, ahol le lehetett adni hagyatékokat, könyvtárakat. A gyűjtőpontok felállításánál minden esetben a diaszpóratanács egy-egy tagszervezete és a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöníjasa segédkezett. A 2014. szeptemberi 30-i zárás adatai szerint több mint száz köbméter dokumentum érkezett az adományozóktól, ez könyvben kifejezve százezer kötetnek felel meg. Az összmennyiség hetven százalékát már hazaszállították és elhelyezték az Országos Széchényi Könyvtárban, a dokumentumok szortírozása jelenleg is tart. A dokumentumok egy részéta könyvtár saját állományába veszi, a fennmaradó könyvek pedig határon túli iskolák, könyvtárak polcaira kerülnek – jelezte az államtitkár.

A kormány a Magyar Diaszpóra Tanács tavalyi ülésén megerősítette szándékát a Mikes Kelemen-program folytatására. Az erre a célra biztosított ötszázmillió forint teszi lehetővé diaszpóra-kiállítóhely és tudásbázis létrehozását a Magyarság Házában és a gyűjtőmunka folytatását a diaszpórában.

Ebből a forrásból biztosítják a diaszpórában működő könyvtárak, intézmények aktívabb bevonását, veszélyeztetett gyűjteményeik elhelyezését Magyarországon, illetve a dokumentumok digitalizálását.Az államtitkárság háttéranyaga szerint az idén az Országos Széchényi Könyvtár mellett a Magyar Nemzeti Levéltárat kérték fel a program szakmai véleményezésére, valamint a hagyatékok fogadására.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom