Kultúra

Kezdődik a Sziget

Robbie Williams teltházat hozhat

A mínusz egyedik nappal, Robbie Williams koncertjével hétfőn kezdődik a huszonharmadik Sziget Fesztivál Budapesten.

sziget-felirat576x356
A hétfői mínusz egyedik napon Robbie Williams mellett számos hazai előadó produkciója is látható lesz: délutántól a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató első két helyezettje, a Biebers és az Ocho Macho, majd az Irie Maffia, a Sziget-himnusz idei írója játszik, a Petőfi Rádió VOLT Fesztivál színpadon a Babel, a Headbengs, a Supernem, a Péterfy Bori & Love Band és a Cloud 9+, de lesznek programok az elektronikus zenei helyszínen, a Colosseumban, a fiatal nemzetközi tehetségeket bemutató Európa Színpadon és a Budapest Park Tribute Színpadon is. 

A zajszint megfelel az előírásoknak

A Duna mindkét oldalán vasárnap és hétfőn éjszaka mért adatok alapján a Sziget zajszintje idén sem haladta meg az előírt határértéket - mondta Gerendai Károly. A főszervező elmondta: a fesztivál hangpróbája alatt öt helyszínen végeztek méréseket. A budai oldalon szinte nem is lehetett hallani a szigetről szűrődő zajokat, itt 47-48 decibelt értéket mértek, a megengedett 55-tel szemben. A pesti oldalon 52 decibel volt a legnagyobb érték, ami decibelben számolva csaknem a fele a megengedettnek - fűzte hozzá.
Gerendai kiemelte: a mérések időpontjában még nem működött minden programhelyszín, ugyanakkor a hangpróba alatt már érzékelni lehetett a kiszűrődő zajokat, sokszor a közönség morajlása is mérhető volt.
Mint elmondta, a héten várható nagy hőség miatt a környék lakosainak fel kell készülniük arra, hogy a nyitott ablakon keresztül várhatóan jobban behallatszanak aszigetről kiszűrődő zajok. "A meleg levegő pedig eleve kedvez a hang terjedésének, míg a párás vagy szeles időben a zajokat elnyomják a környezeti hatások, mint például a szél hangja" - tette hozzá.

A Sziget kezdete előtti utolsó pillanatokban kiderült: a feminista-punk-aktivista, Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot zenekar két emblematikus frontembere, Nadja és Mása a Glastonbury fesztivál után a Szigetre is ellátogat, ahol egy nyilvános, interaktív színpadi beszélgetésen vesznek részt augusztus 14-én.Felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyszínpad hangereje sokkal erősebb, mint az éjszakai programoké: este 11 óráig 65, utána 55 decibel a megengedett hangerő.
Hangsúlyozta: a fesztivál szakemberei a rendezvény ideje alatt folyamatosan ellenőrzik a zajszintet és mindent megtesznek annak érdekben, hogy azt a határértékén belül tartsák.

Interaktív beszélgetés a Pussy Riot frontembereivel

Interaktív színpadi beszélgetésen vesz részt a Putyin-ellenes performanszairól ismert Pussy Riot zenekar két frontembere, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina pénteken a Sziget fesztiválon.
A Sziget sajtóirodájának hétfői közleménye szerint Nádja és Mása a nagy-britanniai Glastonbury fesztiválon aratott sikerükön felbuzdulva jelentkeztek a budapesti fesztivál szervezőinél, hogy a külföldön Island of Freedom néven hirdetett Szigeten szívesen tartanának interaktív beszélgetést. A Pussy Riot tagjai a Szigettől kapott gázsijukat az általuk támogatott emberijogi szervezetnek ajánlják fel.
A Pussy Riot punk-aktivista formációt 2011 szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alapította néhány orosz lány, élükön Nagyezsda Tolokonnyikovával és Marija Aljohinával. A lányok Putyin-ellenes performanszaik, kirakatperük, bebörtönzésük és munkatábori meghurcolásuk miatt váltak világszerte ismertté. Szabadságukat nemzetközi nyomás hatására kapták vissza, amelyben mások mellett Madonna, a Red Hot Chili Peppers és a Franz Ferdinand zenekar is aktívan közreműködött.