Kultúra

Kezdődik a Magyar Filmhét

Százharmincegy alkotás szerepel az idei szemle versenyprogramjában

Mától vasárnapig tart az idei Magyar Filmhét a Corvin Moziban, a fesztivál díjaira jelöltek névsorát a záró napon jelenti majd be Novák Emil, a Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke.

Szabó István 1979-es, Bizalom című alkotásának vetítésével nyílik meg ma a budapesti Corvin Moziban az idei Magyar Filmhét. Az Oscar-díjas rendezőt operatőre, Koltai Lajos köszönti majd. A Magyar Filmakadémia Egyesület által negyedszer megrendezett programon a tegnapi közlemény szerint százötven filmet vetítenek február 11-ig, köztük olyanokat is, amelyeket korábban csak a televízió sugárzott. A vetítésekre 500 forintos áron kaphatók a jegyek.

A Magyar Filmdíjakra nevezett munkák közül az akadémia tagjaitól a legtöbb szavazatot kapott alkotások és alkotók huszonhárom kategóriában versenyeznek majd, s a jelöltek névsorát Novák Emil, az egyesület elnöke a záró napot jelenti be. Az elismerések ünnepélyes átadóját március 11-én tartják.

A szemle csütörtöki programján délelőtt két dokumentumfilmes blokk fut majd párhuzamosan. Látható lesz többek között Böszörményi Zsuzsa 580 méter című filmje, amely a szénbányákban folyó nehéz munkáról szól. A kisjátékfilmes válogatásban rendezőként mutatkozik be Pusztai Ferenc producer, aki L.U.F.I. című munkájában groteszk, szürreális világba kalauzolja a nézőket. Délután az animációé a főszerep, a válogatásban Jankovics Marcell Árpádok emlékezete című ismeretterjesztő rajzfilmsorozatának második része is látható. A filmhét versenyprogramjában öt kategóriában összesen százharmincegy alkotás szerepel, köztük ötvenkilenc dokumentumfilm, négy tévéfilm, huszonegy kisjátékfilm és huszonkilenc animáció, valamint mind a tizennyolc, tavaly bemutatott magyar nagyjátékfilm. Az eseményt a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa támogatja.

A közlemény kitér arra is, hogy 2017 igazi sikerév volt a magyar filmgyártásba , több mint 1,3 millió ember váltott jegyet hazai alkotásra, és több nagyjátékfilm ért el százezres nézettséget.


Mészáros Márta alkotása díjra esélyes

Az Aurora Borealis – Északi fény című Mészáros Márta-rendezés is versenybe száll a belgrádi nemzetközi filmfesztivál, a 46. FEST fődíjáért. A február 23-án kezdődő rendezvény számos vetítésére már az első értékesítési napon elkeltek a jegyek a távirati iroda tegnapi jelentése szerint. A fesztiválon százhuszonhat alkotás mutatnak be, a versenyprogramban tizenhat film szerepel. Az életműdíjat Szabó István magyar rendező veheti át.


Aktuális témák az idei Berlinalén

Az idei berlini filmfesztiválon az ötven éve indult nyugat-európai mozgalmak, a civil kurázsi, a menekültek helyzete és a filmszakma zaklatási botrányai is fontos témák lesznek – jelentették be tegnap a Berlinale szervezői. A távirati iroda tudósítása szerint tizenkilenc alkotás indul a díjakért. Ismert, a rövidfilmek között Bucsi Réka animációja, a Solar Walk, az innovatív alkotások szek­ciójában pedig Bogdán Árpád Genezise versenyez.