Kultúra

Készül új évadára a Nemzeti Színház

Vidnyánszky Attila: Jövőre minden hónapban lesz Hobo-est – már formálódik a következő évi nemzetközi találkozó programja

Továbbra is két részből áll majd a Nemzeti Színház repertoárja: nagyobb részt saját produkciókat – közte Shakespeare-, Ibsen-, Kafka-előadásokat –, de befogadott előadásokat is műsorra tűznek majd – mondta tegnap Vidnyánszky Attila főigazgató az évadnyitó sajtótájékoztatón. Elmondta azt is: már formálódik a jövő évi nemzetközi színházi találkozójuk programja, amelyre a bécsi Burgtheater új vezetése elfogadta a meghívást.

Fontos, hogy megmaradjon a hitünk az előadásainkban – hangsúlyozta a Nemzeti Színház tegnapi évadnyitó társulati ülésén Vidnyánszky Attila. A főigazgató a távirati iroda tudósítása szerint emlékeztetett: noha a hazai kritika „nem cirógatja” előadásaikat, azok mégis komoly nemzetközi érdeklődést váltanak ki, és folyamatosan kapják a külföldi meghívásokat.

Előrehaladott állapotban van a 2. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó szervezése is, amelynek során a legjelentősebb európai színházakkal tárgyalnak, például a bécsi Burgtheater új vezetése is elfogadta a meghívást – tette hozzá Vidnyánszky Attila. „Lassan, de biztosan haladva elfoglaljuk a minket megillető helyet Európa színházi térképén” – mondta a főigazgató, hozzátéve: a teátrum folytatja az együttműködést a külhoni magyar intézményekkel is.

Vidnyánszky Attila elmondása szerint az évad kezdetére megújult a színház nézőtere, ahol megszüntették a legrosszabb akusztikájú helyeket, létesítettek viszont két új páholyt, így tíz fővel nőtt a befogadóképesség. Valószínűleg Bajor Gizi Színpad néven novemberre beindulhat egy új, szalonszerű játszóhely is, de a színház nem adja fel az Amfiteátrum befedésének tervét sem – jegyezte meg.

A Nemzeti repertoárja továbbra is két részből áll majd: a műsor java részét kitevő saját produkciókból és a vidéki, határon túli, illetve külföldi társulatok befogadott előadásaiból, a színház tizenkét saját bemutatóval, valamint négy koprodukcióval várja a közönséget az új évadban – közölte a főigazgató.

Szeptemberben három bemutatóval rugaszkodnak neki a szezonnak: Shakespeare Szentivánéji álom, Gombrowicz Operett és Molnár Ferenc A fehér felhő című darabját állítják színpadra. Az évad további részében mások mellett Petőfi, Márai, Sarkadi, Csiky, Gorkij, Ibsen, Kafka és Bulgakov munkáiból rendezett produkciókkal találkozhat a közönség. Földes László Hobo 2015-ben lesz hetvenéves, így minden hónapban tartanak majd Hobo-estet.

„Sokak szemében 88 ezer néző kevés, pedig nagyon szép nézőszám” – utalt Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház idén nyáron véget ért évadának látogatottságát érő kritikákra. Ismert, a sajtóban a napokban megjelent, hogy Alföldi Róbert igazgatásának utolsó évében, a 2012-2013-as évadban 129 ezren váltottak jegyet, tehát az igazgatóváltás után a nézőszám a harmadával csökkent. „Több mint száz előadást fogadtunk be. Lehet, hogy ebben az évadban nem fogunk már ennyit, de más színházak fontos évfordulóit megünnepeljük, még akkor is, ha ez rontja a nézőszámot, mert ez egy küldetés” – hangsúlyozta Vidnyánszky.

A főigazgató beszámolója szerint idén vetélkedőt indítanak középiskolások számára, és még nagyobb hangsúlyt fektetnek ifjúsági programjukra, de komoly figyelmet kapnak a konferenciák is. Az évad végén aztán a legjobb előadásokból csinálunk egy hetet diákoknak – jelentette be Vidnyánszky Attila.Tizenkét bemutató a pécsi teátrumban
Tizenkét bemutatót tartanak a Pécsi Nemzeti Színházban az új, 2014-2015-ös évadban – mondta el teátrum igazgatója tegnap Pécsett az évadnyitó társulati ülésen. Rázga Miklós az MTI tudósítása szerint a százhuszadik évadot megnyitó beszédében örömének adott hangot, hogy a nézőszám az öt évvel ezelőtti hatvanötezerről a múlt évadban százhúszezerre nőtt. A teátrum hat-hat nagyszínházi és kamaraszínházi bemutatót tervez, az első premier az Eisemann Mihály–Szilágyi László szerzőpáros Én és a kisöcsém című operettje lesz szeptember 26-án. A nagyteremben játsszák Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát, a Carmen című balettet, a Pán Péter című musicalt, a Csíksomlyói passió című darabot, továbbá Mozart Don Giovanni című operáját. A kamarateremben többek között Ránki György zenés komédiája, a Pomádé király új ruhája, Harold Pinter A születésnap című abszurd játéka, Martin McDonagh Billy (A kripli) című groteszkje és a Pécsi Balett Orfeusz és Euridiké című produkciója lesz látható. A színházban szeptember végére a jegypénztár, valamint a kamaraszínház előtere megújul, és megszüntetik a díszletraktár beázását.Miskolcon Shakespeare lesz a főszereplő
Az ország legrégebbi teátruma, a Miskolci Nemzeti Színház a százkilencvenegyedik szezonját kezdi meg 2014 őszén. Kiss Csaba igazgató a tegnapi évadnyitón az MTI jelentése szerint elmondta, hogy a színpadot mozgató berendezést sikerült megjavítani, az évek óta működésképtelen szerkezet szeptember közepétől megint használható. A színház kilenc Shakespeare-darabot visz színre a hamarosan kezdődő évadban. Az első nagyszínházi bemutató a IV. Henrik lesz, de műsorra kerül még A makrancos hölgy, az Othello, a Rómeó és Júlia, a Lear király, A vihar, a Sok hűhó semmiért, a Hamlet és a Szentivánéji álom is. Az összesen tizennyolc premier között lesz még Móricz Zsigmond Erdély, Örkény István Tóték, Heinrich von Kleist Az eltört korsó, Lehár Ferenc A víg özvegy, Verdi Rigoletto című műve is, valamint a Pintér Béla–Darvas Benedek szerzőpáros Parasztopera című zenés darabja és a Hamupipőke című mesebalett is. A Shakespeare-évben miskolci képzőművészek, illetve művészeti általános és középiskolák tanulóinak műveiből tárlatokat is szerveznek. Az első hónap témája A makrancos hölgy lesz, a kiállítás megnyitóját holnap tartják.