Kultúra

Keserédes revüoperett az életről

Bozsik Yvette rendezésében mutatta be a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata a Bál a Savoyban című világhírű darabot

Minden műfajhoz ugyanúgy közelítek, az operett pedig mindig is közel állt hozzám, s ha a felszínt megkapirgáljuk, a mélyén szinte mindegyiknek ott van a magány és az élethazugságok – mondta lapunknak Bozsik Yvette táncos-koreográfus, akinek rendezésében tegnap mutatta be a Bál a Savoyban című revüoperettet a kaposvári Csiky Gergely Színház.

revüoperett 20150103
Szomorú történet lapul a humor és a fordulatok mögött a rendező szerint (Fotó: Memlaur Imre)

„Tény, hogy ez az első operett­rendezésem, de nem most kezdtem a könnyedebb műfajokkal foglalkozni. Nem teszek különbséget közöttük: ugyanúgy állok egy operettrendezéshez, mint bármelyik darabom elkészítéséhez” – mondta lapunknak Bozsik Yvette táncos-koreográfus, aki Kaposváron rendezte meg a tegnap bemutatott Bál a Savoyban című revüoperettet. Mint hozzátette, a Chicago, a Kabaré vagy azok a gyerekdarabok, amelyeket korábban elkészített, például a Rozsdalovag és a kísértet is idetartoznak, de már a Katona József Színházban is műfaji határokat súroló műveket vitt színpadra. Ahogy meséli, a korábbi musicalek megrendezésénél sem a műfajok megszokott kereteiben gondolkodott. Ezúttal a Bál a Savoyban című operettnél próbál valami mást is mutatni, miközben a közönségszórakoztatást is szem előtt tartja.

„Szerintem ez egy nagyon szomorú történet, amiben benne van a magány, a megcsalás, tulajdonképpen egy nagy hazugságra épül az egész. Ha az operetteket megkapirgáljuk, akkor a derűs felszín mögött általában keserédes dolgok villannak fel. Sokfajta gondolatot szerettem volna beletenni, a kaposvári színészek pedig igazi partnereim ebben: komplett készséggel rendelkező társulat, mindent jól énekelnek és táncolnak” – mutatott rá.

A koreográfus a színház felkérésére vállalta el a rendezést, elárulta, hogy megörült ennek a darabnak, mert kislányként többször látta Szolnokon a legendás előadást.

„És nem sokan tudják, hogy a pályám az operettszínházban kezdődött, három évig táncoltam a társulatban. Sok előadásban részt vettem, éreztem, hogy ez a műfaj közel áll hozzám, főként úgy, hogy nem a megszokott klisékkel próbáljuk megmutatni” – tette hozzá. Ábrahám Pál világhírű darabja a felső tízezer köreiben játszódik. A történet szerint éppen hazaérkezik hosszú nászútjáról a Fabulas házaspár: Henry, a gazdag, jóképű, fiatal diplomata és felesége, a gyönyörű Madeleine. Álomszerűnek tűnő életükbe azonban beleszól az ifjú férj kissé viharos múltja, és innentől szellemes fordulatok, félreértések tarkítják az előadást. A főbb szerepekben Hüse Csaba, Nyári Szilvia, Czene Zsófia, Sarkadi Kiss János, Varga Zsuzsanna láthatók.

Arra a kérdésre, hogy mivel sokan ma is a Természetes Vészek Kollektíva provokatív előadóművészeként tekintenek rá, érez-e emiatt elvárást, a Bozsik Yvette azt mondta: az életet próbálja megmutatni, és amennyire az élet provokál, annyiban provokál ő is. „Igyekszem megmutatni a saját arcunkat. Úgy gondolom, ebben a darabban is a szerelmesek magukra fognak ismerni. Ma már úgy vélem, hogy az is provokáció, ha valaki egy témához őszintén nyúl, és nem elvárások szerint építi fel a darabot. És ahogy változunk, úgy gondolunk mást a világról” – hangsúlyozta.

Érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy mindig is magányosnak érezte magát a szakmájában, de van egy társulat, amelyik hozzá tartozik, és úgy érzi mellette áll.