Kultúra

Kertész Mihály, a Casablanca atyja

Százharminc éve született a magyar származású, Oscar-díjas filmrendező

Százharminc éve, 1886. december 24-én született Kertész Mihály (Michael Curtiz) Oscar-díjas filmrendező, minden idők egyik legromantikusabb alkotása, a Casablanca rendezője. Kaminer Manó néven anyakönyvezték, pontos születési dátumát bizonytalanság övezi, ennek oka, hogy számos legendát terjesztett önmagáról.

Kertész Mihály 20161224
(Forrás: Wikimedia.org)

Ezek közé tartozik – írja a távirati iroda –, hogy tizennégy évesen egy vándorcirkusszal megszökött az otthoni szegénység elől, vagy hogy tagja volt a magyar vívóválogatottnak az 1912-es olimpián. A valóságban viszonylag rendezett körülmények között nőtt fel, a színiakadémia elvégzése után Pécsre, majd Szegedre szerződött. Első filmjét - egyben az első egész estét kitöltő magyar filmet - 1912-ben Siklósi Ivánnal közösen készítette Ma és holnap címmel. A következő évben néhány hónapot töltött a koppenhágai Nordisk stúdióban, s hamarosan a vezető magyar rendezők egyike lett. Történelmi és bibliai tárgyú filmjeire (Szodoma és Gomorra, Rabszolgakirálynő) felfigyeltek Hollywoodban, és 1927-ben szerződtette a Warner Brothers stúdió. A tengerentúlon a Noé bárkája című szuperprodukcióval mutatkozott be, immár Michael Curtiz néven. A budapesti bemutató előtt a külön erre az alkalomra készült bevezetőben magyarul köszöntötte a közönséget – ez volt az első alkalom, amikor magyar szó hangzott el hangosfilmen.

Az Oscar-díjat 1943-ban kapta meg a Casablancáért, amelyet azóta is rendre beválasztanak a filmtörténet legjobb alkotásai közé. Az Ingrid Bergman és Humphrey Bogart főszereplésével készült, fekete-fehér háborús melodráma az egyik legtöbbet idézett film. Kertész utolsó filmjét Komancsok címmel, John Wayne főszereplésével 1962-ben fejezte be, s nem sokkal később, 1962. április 10-én meghalt.