Kultúra

Kérdőjelek a toposzok mellett

Bemutatták a Veritas most megjelent kötetét

Egy év munkáját, a főbb kutatási irányokat ismerteti a Veritas Történetkutató Intézet most megjelent, témákban gazdag 2014-es évkönyve és két füzete. A kötetben szereplő tanulmányokban dokumentumokkal alátámasztott érveléseket olvashatunk.

„A Veritas Történetkutató Intézet a 2014-es évkönyvvel és két füzettel vitte előrébb a világot” – hangzott el tegnap a kötetek bemutatóján. A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében tartott ünnepségen Szakály Sándor, az intézet főigazgatója elmondta, a két esztendeje létrehozott Veritas háromféle sorozatot indított: kiad könyveket, évkönyveket és kisebb lélegzetű tanulmányokat bemutató füzeteket. Utóbbiakat olyan szakemberek készítették, akik nem munkatársai az intézetnek.

A 2014-es évkönyvet Mezey Barna, az ELTE rektora ismertette, mondván, a kötet egy év munkásságát mutatja be. A társadalmat megosztó kérdéseket érint, toposzok mellé kérdőjeleket állít. Idézte Szakály Sándor bevezetőjét, amely szerint „a történész harag és elfogultság nélkül kell, hogy vizsgálja a múltat”. Mezey Barna hangsúlyozta, rendkívül gazdag kötetről van szó, benne dokumentumokkal, forrásokkal, adatokkal bőven alátámasztott érveléssel. Röviden ismertetett néhány tanulmányt, mondván, „a történelemben személyes történetek fűződnek egybe”.

Szólt a kutatás nehézségeiről is: „Nagyon erősnek kell lennie a történelemtudomány művelőjének, hogy előítéleteit kordában tartsa”. Beszélt a Kádár-mítosz kialakítását taglaló írásról is, hogy mítosz hordozza Kádár máig élő általános megítélését. Hozzátette: az ilyen mítoszok kialakulását a sajtó is elősegíti, és ma is általános jelenség a politikai szereplők idealizálása vagy démonizálása. „Ha hajlandók lennénk újra meg újra széttörni, és aztán újra összerakni a kialakult képet, közelebb jutnánk az objektívebb megítéléshez” – jelentette ki.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom