Kultúra

Johnny Depp rabszerepben

Az akcióval számos társával együtt a bebörtönzött művészekért tüntette

A Voice Project célja, hogy jogi és pénzügyi segítséget nyújtson a börtönbüntetésre ítélt művészek számára. Az akcióban a többek között Peter Gabriel és Tom Morello, a Rage Against the Machine gitárosa is.

Az ismert személyiségeket a kampány keretében letartóztatottként fotózták le, a nyakukban lógó táblán viszont nem a saját nevük, hanem egy-egy jelenleg bebörtönzött művész és büntetésének mértéke áll.

Johnny Depp hollywoodi színész Oleg Szencov ukrán filmrendező iránti szolidaritását fejezi ki, akire húsz év börtönbüntetést szabtak ki. A férfit tavaly augusztusban azzal a váddal ítélték el Moszkvában, hogy egy ukrán ultranacionalista csapatot koordinált, amelynek tagjai a Krím-félszigeten orosz célpontokra terveztek támadásokat.

Peter Gabriel tábláján Dawit Isaak svéd-eritreai újságíró neve szerepel, aki az Issaias Afeworki eritreai elnök ideje alatt lezajlott letartóztatási hullám egyik áldozata. Mióta 2001-ben elfogták, eltűntként tartják nyilván.

A kampányban részt vesz Tom Morello, a Rage Against the Machine rockzenekar tagja és Nagyezsda Tolokonnyikova orosz művész is, aki a Pussy Riot zenekar provokatív akcióiban való részvételéért szintén ült már börtönben Oroszországban.

Hunter Heaney, a The Voice Project alapítója és vezetője szerint a kampánynak két célja van: egyrészt hogy pénzt gyűjtsön a szervezetnek, másrészt hogy nyilvánosságot szerezzen a bebörtönzött művészek sorsának, hogy "kényelmetlenebbé tegyék a hivatalnokok vagy magasabb kormányképviselők helyzetét, akik közvetlenül felelősek értük".