Kultúra

Játszani kezdik Csukás István új gyerekoperáját

Tejhatalom címmel mutatják be Csukás István második gyerekoperáját október elsején délután, a fővárosi Rákoshegyi Bartók Zeneházban. A darab színpadra álmodója, Bokor Jutta operaénekes a távirati irodának elmondta: a pezsgő hangulatú daljáték Csukás István A versíró kutya című meséjén alapul, amely színdarabként már Békéscsabán is látható volt.

A darab története szerint Felicián, a gonosz macska kevesellvén a neki szánt tej-, sajt- és vajporciót, hadüzenetet küld a tejbolt vezetőjének, Bözse néninek.

A zenei keretjáték elkészítésére Balázs Árpádot kérték fel, emellett a klasszikus operairodalom egy-egy kiváló slágerét, például Rossini, Johann Strauss, Offenbach és Rahmanyinov áriáit is beillesztették az előadásba, a klasszikus zenére énekelve fel a csukási szöveget – fűzte hozzá. A mesélőt és Bözse nénit Zubor Ágnes színésznő alakítja, a félénk Kristóf macskát Cecília Lloyd szoprán formálja meg, Bonifác postás, a hentes, a zöldséges és a csizmadia szerepében Valter Ferenc basszista lép színpadra, míg Kutyánszky Kázmért a Liszt Ferenc-díjas, énekes-színészként és rendezőként is bizonyító Tóth János játssza. Bokor Jutta pedig a teljhatalomra törő, diktátorhajlamú Feliciánt személyesíti meg a darabban. Az éneket Hegedűs Valér kíséri zongorán.

Az előadás Csukás István többrétegű, szórakoztató mondanivalója miatt felnőtteknek is élvezetes – közölte Bokor Jutta. A bemutató után óvodások és kisiskolások láthatják a darabot a nekik szervezett alkalmakkor. Csukás István első, Szökevény csillagok című gyerekoperáját 2014-ben mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban.