Kultúra

Ismeretlen Bruegel-kép került elő

Az ifjabbik Bruegel alkotását egy brit múzeum raktárában fedezték föl

A bath-i Holburne Múzeum jövő évi új kiállításának szenzációja ifjabb Pieter Bruegel flamand mester egy festménye lesz, amely a múzeum raktárából került elő.

A Lakodalmi tánc a szabadban című alkotást Jennifer Scott, a múzeum igazgatója ismerte fel, amikor 2014-ben átvette a múzeum vezetését és átvizsgálta a gyűjteményt. A kép a múzeum raktárában pihent: úgy gondolták, hogy másolat, vagy Bruegel egyik követőjének a munkája.

Bruegel
A kép forrása: BBC, Holburne Museum - Dominic Brown

Az alapos vizsgálat azonban megerősítette, hogy a kép 1607 és 1614 között született. A festményt jövő év elején állítja ki a múzeum azon a tárlaton, amelyet a Bruegel-dinasztiának szentelnek. „Minden múzeumigazgató álma, hogy rábukkanjon egy értékes alkotásra, amiről a tüzetes vizsgálat és restaurálás után kiderül, hogy tényleg jó szemmel látta meg benne a mesterművet” - mondta el Scott a BBC Radio 4 adásában.

Ifjabb Pieter Bruegel apja, idősebb Pieter Bruegel volt a művészdinasztia alapítója. A dinasztia legnagyobb mesterének az alapítót tekintik a művészettörténészek. Ijfabb Pieter Bruegel az apja stílusában festett és sok munkáját le is másolta.

Mint Scott megjegyezte, ifjabb Pieter Bruegelt "gyakran tekintik kisebb művésznek, mint apját, talán azért is, mert szerencsétlenségére keresztnevén is osztozik vele". A kiállítás és az ott bemutatkozó alkotás azonban lehetőséget teremt arra, hogy a közönség mélyebben beleláthasson az ifjabb Bruegel művészetébe és felfedezhesse, milyen újító és friss szemlélettel közelítette meg témáit még akkor is, ha apja híres képeit teremtette újjá.

A Bruegel: Defining a Dynasty című kiállítás február 11-én nyílik meg a Holburne Múzeumban.