Kultúra

Irodalmi városnézés Jókai Mór nyomában

A Dohány utcától a Károlyi-kertig: belvárosi séta máig az egyik legnépszerűbb író otthonainak és életmódjának titkait kutatva

Nagyon szerette a lágy tojást, borzalmas volt az arc- és névmemóriája, utálta, ha a szobájában letörlik a port a könyveiről – a Fiatal Írók Szövetségének legújabb városnéző sétája Jókai Mór nyomába ered. A legtöbbet olvasott és legtöbbet fordított magyar író csaknem hat évtizeden át lakott a fővárosban, ezalatt számos alkalommal költözködött: a Belvárosban tíz állomást érintettünk.

Jókai Mór 20160529
Nem szerette, ha le akarták porolni az asztalát (Forrás: Fortepan)

A Fiatal Írók Szövetségének több irodalmi városnéző sétája is fut, legújabb projektje, a Hotel Jókai viszont kifejezetten egyetlen íróra, Jókai Mórra fókuszál. A séta megálmodója és vezetője a Jókai-kutató Hansági Ágnes, szervezője pedig Mészáros Márton. Részt vettünk a közel kétórás, rendhagyó budapesti túrán, amely Erzsébetvárosból indul, és tíz állomást érintve a Károlyi-kertnél végződik.

A szombat délelőtti program első helyszíne a Dohány utca 16. (akkor: Tabakgasse 373.) szám volt, ahol az író a Petőfi házaspárral lakott 1847-48-ban. Jókainak háromszobás lakása volt, ami stabil anyagi hátteréről is árulkodik: akkoriban lett az Életképek munkatársa. Az első állomáson megtudtuk, hogy Jókai és Petőfi barátsága – a hiedelmekkel ellentétben – nem a pápai gimnáziumban kezdődött, hisz akkoriban Jókai ellenszenvesnek találta a gúnyolódó, tanáraiból „élceket csináló” Petőfit, hanem jóval később. Jókai sokszor támogatta vándorszínész barátját, vele másoltatta például Zsidó fiú című drámáját, hogy némi pluszpénzt juttathasson neki.

Górász Péter, aki ezen a délelőttön Jókai szószólója volt, felolvasta az író anyjához címzett egyik levelét: „Köszönöm a küldött befőtteket, egyikben sok üvegforgács volt elkeverve, hanem azért jó volt” – írta benne.

A csapat később az Uránia felé vette az irányt, ugyanis annak a helyén álló bérházban élt a Jókai házaspár 1882 és 1884 között. A tizennégy szobás lakás, amelyet magától Blaha Lujzától vettek meg, Laborfalvi Róza számára nagyon kedvező helyen volt, hiszen közel volt a Népszínház (később Nemzeti Színház). Ezelőtt, 1868-tól a Stáció utcai Sárga házban laktak, ahol gazdálkodtak is. „Laborfalvi tyúkokat tartott, mert Jókai szerette a lágy tojást” – mesélte Hansági Ágnes. Azonban 1882-re Jókai már befutott író és képviselő volt, így megengedhették maguknak ezt a nagy, reprezentatív otthont, amelyben egyébként Jókai puritán életet élt, hajnalban kelt és egész nap dolgozott. Ekkorra már megalapította A Hon című napilapot is, amely a 19. század egyik első és legfontosabb tömegmédiuma volt Magyarországon. Hansági Ágnes szerint Jókai nagyon médiaérzékeny volt, tudta, úgy kell írni, hogy a képzetlenek is megértsék, de a képzettek számára is érdekes legyen. A napilapos korszak 1882-ben véget ért, Jókai pedig fellélegzett: azt beszélte, hogy azért nem járt eddig emberek közé, mert mindig attól félt, hogy van valami A Honban, ami egyiket vagy másikat rosszul érintette – olvasható a Jókai Mór élete és kora című Mikszáth-műben.

Aztán a Bródy Sándor utcába érkeztünk, ahol Jókaiék három helyen is laktak. A 36-os szám alatti lakás sok drámának volt tanúja: itt tudta meg Laborfalvi unokája, Kisróza, hogy Jókai nem az édesapja, és Róza nem az anyja, hanem a nagyanyja, de itt kapott tüdőgyulladást, majd szélütést is a színésznő, és halt meg 1886-ban. A házaspárnak egyébként a Svábhegyen is volt telke, amelyen gazdálkodott, a nyarakat pedig javarészt a balatonfüredi Jókai-villában töltötte. Laborfalvi halála után azonban Kisrózával együtt új, modernebb lakásba költöztek, amely a társasági élet színtere lett.

A Bródy Sándor utcában érintettük Gyulai Pál egykori lakását is, megemlékezve az irodalmi élet két fontos tagjának nem túl jó kapcsolatáról. Gyulai nagy hatalmú kritikus volt, az Akadémia tagja és a Kisfaludy Társaság elnöke. Jókai regényeit nem tartotta nagyra, állítólag alacsony, agresszív ember volt, de rajongott az irodalomért. „Egyszóval Gyulainak nem kell a népszerűség, ami bizonyos szimpátiákat kelt iránta azokban, akik a népszerűségnek nem kellenek. Ezekből a szimpátiákból él Gyulai Pál” – derül ki Mikszáth Amikor a hóhért akasztják című művének élcelődéséből.

Megálltunk a Pollack Mihály téren is, megemlékezve Jókai 1848-as szabadságharcban játszott szerepéről, majd bementünk az Ybl Miklós által tervezett egykori Képviselőházba – ma az Olasz Kulturális Intézet működik itt –, aztán a Múzeum körút felé vettük az irányt. Jókai a bujdosásból visszatérve gazdag és bőkezű nagynénje, Szűcs Lajosné házában húzhatta meg magát feleségével. Később viszont a Reáltanoda utcai Unger–Schmied-ház második emeletére kerültek, ekkor már beindult a Vasárnapi Újság és az Üstökös című élclap is, amelyben Jókai megkezdte a magyar adoma- és népmesekincs gyűjtését. Jókai Jolán visszaemlékezéséből az is kiderült, hogy „Móric bácsi” nem volt könnyű természet: „Ha kértük, hogy engedje már a port letörülni íróasztaláról, az volt a válasz: Nehogy valaki azt a bátorságot vegye magának, hogy az én asztalomhoz nyúljon, mert az menten halál fia lesz!”

A séta utolsó állomása a Magyar utca 17. szám volt, az egykori „Hotel Jókai”. Az író 1857-ben vette meg a kétemeletes házat, amelynek kiadásától nagyobb bevételeket remélt. Számításai nem nagyon jöttek be, a lakók ritkán fizettek, ennek ellenére nagyon büszke volt, hogy pesti háztulajdonossá vált, a helyszín körül pedig maga teremtett mítoszt: egykor Kisfaludy Károly, a modern magyar irodalom első igazi poétája lakott ott. Ennek ellenére itt sem maradtak sokáig: „Nem való poétának a háziuraskodás, minden lakónak én meszeljem ki a szobáját, és a kéményseprők létráját én támogassam a kürtő mellé, elmegyek, itthagyom ezt a házat” – olvasta fel Górász Péter Jókai Jolán visszaemlékezését.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom