Kultúra

Húsz film versenyez az Arany Oroszlánért

Nyilvánosságra hozták a velencei filmfesztivál mezőnyét

Húsz film versenyez a 73. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíjáért, az Arany Oroszlánért augusztus 31. és szeptember 10. között.

A fesztivál zsűrijének elnöke Sam Mendes, az Amerikai szépség, A kárhozat útja, a Skyfall és a Spectre filmek rendezője lesz.

A versenyfilmek között szerepel Wim Wendersnek Peter Handke Az aranjuezi szép napok című darabját feldolgozó filmje, melynek főszerepeiben Reda Kateb, Sophie Semin és Jens Harzer láthatóak.

Bemutatják Emir Kusturica régóta várt, Na mlijecnom putu (Tejúton) című filmjét Monica Bellucci főszereplésével, a filmben a rendező is feltűnik a színészek között.

Michael Fassbender német-ír színész Derek Cianfrance Fény az óceán felett című alkotásában lesz látható Alicia Vikander és Rachel Weisz oldalán. Tom Ford amerikai rendező Jake Gyllenhaal, Laura Linney, Amy Adams és Michael Shannon főszereplésével mutatja be Nocturnal Animals című filmjét.

Látható lesz a fesztiválon Terrence Malick Voyage of Time című filmje, főszerepben Cate Blachettel.
Franciaország Francois Ozon Frantz című filmjével, Hollandia pedig Martin Koolhoven Brimstone című thrillerével képviselteti magát Velencében. Utóbbi főbb szerepeit Kit Harington, Dakota Fanning és Carice Van Houten játssza.

A filmfesztiválon megjelenik Natalie Portman is, aki Jackie Kennedyt alakítja Pablo Larraín chilei filmrendező Jackie című életrajzi drámájában. A fesztiválon versenyen kívül mutatják be az izraeli-amerikai színésznő másik filmjét: Rebecca Zlotowski Planetarium című alkotásában Johnny Depp lánya, Lily Rose Depp is szerepet kapott.

A fesztivál a Whiplash író-rendezője, Damien Chazelle La La Land című, Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével forgatott musicaljével nyílik meg. A versenyprogramban is szereplő film a hollywoodi musicalek aranykora előtt tiszteleg. A színészek között van John Legend és J.K. Simmons is.

A fesztiválon szeptember 3-án lesz a világpremierje Paolo Sorrentino The Young Pope (Az ifjú pápa) című nyolcrészes televíziós sorozatának, amelynek főszerepét Jude Law játssza. A Sky, az HBO és a Canal televíziók közös produkciójának első két epizódját vetítik le Velencében.