Kultúra

Hosszas késés utáni hakni

Sziget: az első nap sztárja, Kendrick Lamar negyven percig várakoztatta a közönséget, de többen nem csak emiatt emlékeznek majd rá csalódottan

A Sziget Fesztivál legelső napja, szerda legfőképp arról szólt, hogy mindenki megszokta az újításokat: például a karszalagos fizetést, az újratölthető poharakat. A beléptetés simán ment, és a nagyszínpad késő esti koncertjéig igen szellős volt a tömeg is. Az első nagy név, Kendrick Lamar rapper azonban csalódást okozott.

A délutáni órákban a Clean Bandit kezdte csábítani a közönséget a Sziget Fesztivál első napján, szerdán a nagyszínpad elé, sokan ott is maradtak a brit Stormzy műsorára, amely - mint aztán utólag kiderült – sokkal kellemesebb élménynek bizonyult, mint az esti húzónév.

Mindeközben a VOLT-színpadon a tavalyi Sziget-himnuszt is szerző Mary PopKids lépett fel, lelkesedésük pedig az ott összegyűlt közönségre is láthatóan átragadt.

Az este két sztárfellépője közül Lykke Li kezdett a nagyszínpadon: a svéd énekesnő azonban lassú számai miatt kevéssé való erre a helyszínre, szerencsére rajongói sokan vannak, és ezért körbe-körbenézve mindig lehetett látni pár átszellemült arcot. Végül aztán eljátszotta jóval fesztiválképesebb számát, az
I Follow Riverst is.

Mindenkinek volt ideje utána a pihenésre és az iszogatásra, ugyanis az este várva várt csillaga, a tizenkétszeres Grammy-díjas és Pulitzer-díjas rapper, Kendrick Lamar állítólag technikai okok miatt negyvenperces késéssel kezdett.

A zenész jelenleg hatalmas névnek számít, rengeteget köszönhet neki az amerikai rapszakma, a Sziget idei egyik legnagyobb húzásának tűnt az ő megszerzése.

Kendrick Lamarnak azonban valószínűleg nem nagyon tetszett az, hogy ide kellett jönnie, abszolút lélektelenül állt ki a késés után, és láthatóan zavarta, hogy nem volt megfelelő a hangulat, amely fogadta. Valószínűleg a fellépéseinek része, hogy keveset törődik a közönséggel, és ez a tengerentúlon megszokott is lehet, itt azonban nagyon nem illett a fesztivál szellemiségéhez a távolságtartás. A számok nagy része playbackről ment, itt-ott néha rappelt rendesen, máshol lekeverték a dalt a felénél.

A közönség soraiban sokan felidézték Rihanna legutóbbi szigetes fellépését, amely hasonló átvágásnak és hakniízűnek tűnt, azonban ott a tömeg is kikészítette a látogatókat. A szerdai napon még nem voltak annyian, Kendrick fellépésén azonban már rendesen megtelt a nagyszínpad előtti tér. Ezeken túllendülve megállapítható, hogy a hangulat kiváló, a szervezés meglehetősen gördülékenyen működik, az unikornisjelmezben táncoló angol fiatalok pedig mosolyt csaltak azoknak az arcára is, akik többet vártak az első igazán nagy névtől. Az újdonságokat, mint amilyen a most már fizetésre is használható karszalag, illetve a re:pohár, azaz újratölthető, környezetbarátabb ivóeszköz – amit az italkimérő pultok visszaváltanak és kupont adnak érte (már ha van) – pedig még szokni kell, de praktikusnak tűnnek.


Kormányablak a fesztiválozóknak
tuzsonDomokos Péter, a fővárosi kormányhivatal főigazgatója és Tuzson Bence miniszterelnökségi államtitkár mutatta be az ügyintézésre is lehetőséget adó helyszínt (Fotó: MTI/Mónus Márton)
Nemcsak biztosítja az állam szolgáltatásait, hanem lehetőséget is ad az érdeklődőknek bepillantani a különböző tevékenységek működésébe a Sziget Fesztiválon megnyílt kormányablak – mondta el tegnap a rendezvény területén a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára. Tuzson Bence a távirati iroda tudósítása szerint azt is hangsúlyozta, hogy a Szigeten működő kormányablakbuszban szinte az összes olyan szolgáltatást igénybe lehet venni, ami a fesztiválon kívüli kormányablakokban is igénybe vehető. Beadható kérelem személyi igazolvány, útlevél készítésére, és az emberek segítséget kaphatnak elveszett okmányaik pótlásában is. Domokos Péter, a fővárosi kormányhivatal főigazgatója arról beszélt, hogy a fesztiválon az intézmény munkavédelmi tevékenységet is ellát. Mérik és ellenőrzik a megfelelő hangterjedelmet, a fogyasztóvédelem vizsgálja a vendéglátóhelyeket, a népegészségügyi hatóságok a hulladékokra, a víz minőségére, a hőség kapcsán tett intézkedésekre figyelnek, a közlekedésiek pedig a taxik árait és minőségét ellenőrzik.
(ZR)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom