Kultúra

Holnap kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Idén huszonnyolc ország képviselteti magát az eseményen - Orhan Pamuk lesz a díszvendég

Csütörtökön nyitja meg kapuit a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához (Shakespeare és Cervantes halálának napjához) időzített kiállítás és vásár április 23-ig várja az érdeklődőket. Az idei díszvendég Orhan Pamuk Nobel-díjas török író lesz, a díszvendég országok pedig a visegrádi együttműködésben részt vevő Csehország, Lengyelország és Szlovákia.

A magyar könyvkultúra legrangosabb nemzetközi eseményévé vált találkozó bemutatkozási lehetőséget biztosít az íróknak, üzletkötési és szellemi fórumot a szakmának, a magyar és külföldi könyvkiadóknak, könyvkereskedőknek és könyvtárosoknak. Idén 28 ország képviselteti magát, mintegy 150 kiállító, 500 program és 850 szerző, tudós és művész várja a könyvrajongókat. A látogatottság évek óta magas, a 60 ezer látogató csaknem 50 ezer kötet, köztük több száz újdonság közül válogathat. A budapesti könyvfesztivál sajátossága, hogy az európai könyvvásárok gyakorlatától eltérően a kiállított könyvek a helyszínen meg is vásárolhatók, a Millenáris e négy nap alatt Európa legnagyobb könyvesboltjaként működik.

Tizenhetedik alkalommal kerül sor az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára

A programok között több száz felolvasás, dedikálás, könyvbemutató, beszélgetés, író-olvasó találkozó, kiállítás, koncert, gyermekprogram szerepel. A kontinens 18 országából érkező tehetséges pályakezdő prózaírók a tizenhetedik alkalommal megrendezett Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján mutatkozhatnak be, Magyarországot Szaniszló Judit képviseli. Ebben az évben is megrendezik a könyvtárosok szakmai fórumát, a Könyvtáros Klubot, valamint a külföldi íróvendégek eszmecseréjét, az Európai Írótalálkozót is.

Az elsőkönyves fesztivál és az Európai Írótalálkozó idei fő témája az európai irodalom soknyelvűsége, a nyelvi határok átjárásának lehetősége lesz.  A Versstandon több kiadó összefogásával a költészet témája köré szerveződő programok és kötetek várják a látogatókat. A négynapos eseménysorozat egyik leglátogatottabb helyszíne várhatóan most is a Gyermek(b)irodalom lesz, ahol a legkisebbeket a könyveken kívül egyéb színes programok is - a többi közt mesemondás, bábelőadás, koncert és közös éneklés, vetélkedők - várják.

Pénteken Kis Könyves Éj a fővárosban és számos vidéki helyszínen

Az irodalmi programok mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, kvízjáték, versíróverseny, valamint színházi közönségtalálkozó is várja az érdeklődőket a Kis Könyves Éj - Független könyvesboltok éjszakáján, amelyet pénteken rendeznek meg Budapesten és több vidéki városban.

A főváros mellett Debrecen, Pécs, Székesfehérvár, Sopron, Szentendre, Budakeszi, Biatorbágy, Budaörs és Nagykovácsi kis könyvesboltjaiban is várják az érdeklődőket a fesztivál programjain, amelyeket az idén sok más mellett jelnyelvi bemutató, flaszterkoptató játék, vasúttörténeti kalandozás, ékszer- és hangszerkészítés, rímkereső bújócska, utcabál, társasjáték-party és borkóstolás is színesít - olvasható a szervezők közleményében.

A résztvevő könyvesboltok és kulturális intézetek listája, valamint a részletes program a kiskonyves.blog.hu és a facebook.com/kiskonyvesej oldalon érhető el.

A kora délután kezdődő és éjfélig tartó eseményen írókkal, illusztrátorokkal, fordítókkal és fotósokkal is találkozhatnak és beszélgethetnek a látogatók. Budapesten az Írók Boltjában Sirokai Mátyás és Dunajcsik Mátyás együtt zenélnek és olvasnak fel, a Bartók Pagonyban Sepsi Lászlóval, a Két Egér Könyvesboltban Závada Pállal találkozhatnak az érdeklődők, míg a Láng Tékában Bolla Zoltán a magyar art deco művészetet tárja a közönség elé. Az élet nem lányregény! című programon Marék Veronika, Berg Judit és Boór Andrea beszélgetnek arról, hogyan változott meg a világ, a város, a nyelv vagy a szerelem. Az Undergroundban irodalmi klasszikusok jelnyelvi fordítását mutatják be.

A vallási témák iránt érdeklődők a D18 és a Benedictinus boltokban találhatnak kedvükre való programot: Ellios Potter könyvbemutatója mellett a Pannonhalmi Szemle legújabb számának alkotói is várják a közönséget.

Pécsen versdiszkót szerveznek, Sopronban Kubinszky Mihály építész, közlekedéstörténész munkásságáról emlékeznek meg, míg Nagykovácsiban a Tandemben Mogács Dániel szórakoztatja az érdeklődőket.

Több családi és gyermekprogram is szerepel az idei fesztiválon. Budapesten a Két Egér és a Latitudes vendége lesz Vincent Cuvellier francia író, az Emil könyvek szerzője, az Olvasók Boltjában a Helka című könyv kapcsán a babák és a hangok kapcsolatáról lesz szó. A Pozsonyi Pagonyban Harcos Bálint költő és portugál illusztrátora, Cristina Quiles foglalkoznak a gyerekekkel.

Képregényrajzolást tartanak Budakeszin a Betűtésztában, míg a debreceni Pagonyban az Időfutár bemutatója kapcsán színészekkel is találkozhatnak a látogatók. A székesfehérvári Pagonyban Ruttkai Bori koncertje és utazó planetárium, Biatorbágyon a Kisgombosban Varró Dani és az Eszter-lánc zenekar, a szentendrei Parti Medvében Dániel András interaktív meseimprovizációja várja a gyerekeket.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében megrendezendő Elsőkönyvesek Nemzetközi Fesztiváljának két külföldi vendégével is találkozhatnak az érdeklődők az este folyamán: a Latitudesben Olivier Bourdeaut francia íróval, a Massolit Bookban a portugál Ricardo Fonseca Motával. A lengyel kötődésű Gdansk Büfé és Könyvesbolt a neves Ignacy Karpowiczot látja vendégül, akinek már harmadik regénye jelenik meg magyarul.

Orhan Pamuk lesz a fesztivál díszvendége
A díszvendéget megillető Budapest Nagydíjat a fesztivál nyitó napján Orhan Pamuk Nobel-díjas török író kapja, akinek a Cevdet Bey és fiai című első regénye a könyves seregszemle alkalmából jelenik meg először magyar nyelven.

A fesztivál zárónapján adják át a Budai Díjat a legjobb oktatássegítő könyvnek, s megnevezik az év legjobb hangzóanyagát. Az utolsó napon a jubiláló alkotók - Lator László, Almási Miklós, Kántor Lajos, Marék Veronika, Győri László, Nádasdy Ádám, Nógrádi Gábor, Csaplár Vilmos, Bán Magda, Visky András - tiszteletére születésnapi irodalmi szalont rendeznek.