Kultúra

Hat premier a Rózsavölgyiben

Nabokov és Dosztojevszkij is a Szalon műsorán

Harmadik évadát kezdi meg a Rózsavölgyi Szalon, amely ezúttal a színházi darabokra helyezi a hangsúlyt.

„A szalont eredetileg kamarazenei játszóhelynek képzeltük el, de kiderült, hogy a színház iránt sokkal nagyobb az érdeklődés. Tehát nyitottunk az utóbbi felé, de azért szervezünk zenés esteket is, havonta egy alkalommal. Az új évadban repertoáron tartjuk nagy sikerű előadásainkat, de hat új bemutatót is tervezünk” – mondta lapunknak Zimányi Zsófia, a szalon művészeti vezetője. Szerinte a bensőséges környezet kicsit más viszonyt alakít ki színész és néző között, mert a szalonban csak olyanok jelennek meg, akik szeretik a kis tereket, ehhez pedig különleges művészi beállítottság kell.

A következő évadban az irodalmi és a zenei programok is helyet kapnak, mindkettő átlagosan havonta egyszer, a hagyományoknak megfelelően pedig folytatódnak a bridzstanfolyamok is. Bár a szalon korábban kiállítások helyszíne is volt, Zimányi Zsófia tervei szerint ezeket nem fogják rendszeresen ütemezni, akkor rendeznek tárlatot, ha valóban magas színvonalú anyag kerül birtokukba.

Az új évad első bemutatója szeptember 12-én lesz Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című műve alapján, ami hazai premier, mások mellett Pogány Judit, Gubík Ági és Őze Áron szereplésével.

A következő előadás a Válás Kaliforniában, amely a férfi-női viszonyokat kutatja Für Anikó és Balikó Tamás szereplésével, utóbbi rendezésében. Szintén ősbemutató lesz a Románc.com című humoros hangvételű darab, amely az internetes társkeresés világába kalauzol Molnár Piroska és Jordán Tamás főszereplésével.
Az Isten háta mögött hét kis történetet fűz össze a kisvárosi Amerikáról. Zakariás Zalán rendezésében, Tóth Ildikó és Domokos László főszereplésével olyan képpel ismerkedhetnek meg a nézők, amely kevéssé ismert az Újvilágról.

Érdekes bemutatónak ígérkezik Szakonyi Károly Örvényben című darabja, amely eredetileg rádiójáték formájában dolgozta fel Dosztojevszkij életét, a szerző most írja át színpadi drámává.

Utolsó új előadásként pedig a Lolita című Nabokov-kultuszregény színpadi változatát láthatja majd a közönség László Zsolt, Csobot Adél és Tóth Ildikó főszereplésével, Bagó Bertalan rendezésében.