Kultúra

Hat évtized zenei evolúciója

Különleges koncerttel készülnek a Nemzeti Filharmonikusok

Sylvain Cambreling világhírű karmester vezetésével, Szűcs Máté brácsaművész közreműködésével tartja mai koncertjét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Az együttes lapunkhoz is eljuttatott közleménye szerint este fél nyolckor a Müpában, holnap pedig a Pesti Vigadóban különleges műsorral készülnek: az 1772 és 1834 közötti hatvan évben keletkezett, de szinte külön világokat képviselő remekműveket játszanak. Elhangzik Mozart Lucio Silla című operájának nyitánya, Beethoven I. szimfóniája, majd pedig Berlioz Harold Itáliában című szimfóniája.

Az ismertető szerint Mozart szerzeménye a régi olasz operamegnyitó háromtételes, gyors–lassú–gyors tempóelrendezésű szerkezetét követi, az antik Rómában játszódó darabot egyébként Milánóban mutatták be. Berlioz irodalmat és zenét határtalan fantáziával összekapcsoló, vérbeli romantikus szimfóniája pedig valójában burkolt brácsaversenynek tekinthető, hiszen Paganini ösztönzésére született. Ez a különös, a versenyművet a szimfóniával, illetve a programdarabbal ötvöző kompozíció a byroni figura, Childe Harold alakját idézi föl, de Berliozt a saját itáliai utazásai is megihlették.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar folytatja Zenemánia sorozatát is, a következő alkalom január 27-én, vasárnap lesz, 11 és 15 órakor a Müpa Fesztiválszínházában. Ezúttal Dinyés Dániel vezényletével Berlioz Fantasztikus szimfóniájával tartanak beavató előadást, amelyen kiderülnek majd a kompozíciós műhelytitkok is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom