Kultúra

Hárman lettek a nemzet művészei

Ferencz István, Foltin Jolán és Szervátiusz Tibor veheti majd át a címet

Ferencz István építész, belsőépítész, Foltin Jolán koreográfus és Szervátiusz Tibor szobrászművész veheti át az idén a Nemzet Művésze díjat november 5-én a Pesti Vigadóban.

nemzet művészei 20151020
Ferencz István, Foltin Jolán és Szervátiusz Tibor (Fotóks: MMA, primissima.hu, Csudai Sándor)

Három művész veheti át november 5-én a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által alapított Nemzet Művésze díjat: Ferencz István iparművészeti, Foltin Jolán népművészeti, Szervátiusz Tibor pedig képzőművészeti kategóriában érdemelte ki az elismerést – mondta el Fekete György, az MMA elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A díjat az elnök a köztestület megalakulásának évfordulója alkalmából adományozza. A díjazottak az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesülnek, amelynek összege a mindenkori minimálnyugdíj összegének huszonháromszorosa, az idén 655 500 forint.

A Nemzet Művésze díjat a törvény alapján a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert – megelőzőleg Kossuth-díjban részesített és a hatvanötödik életévét, tánc-, valamint cirkuszművész esetében ötvenedik életévét betöltött – képviselői kaphatják, személyes megbecsülésük, méltó életkörülményeik biztosítása céljából.

A díjat a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet, valamint a cirkuszművészet területén alkotók számára adományozzák. A Nemzet Művésze címet egyidejűleg hetven személy viselheti, de tavaly – mivel a cirkuszművészek között nem volt Kossuth-díjas – hatvankilenc főt választottak.

A címet viselők közül az idén meghalt Bachman Zoltán építőművész, Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós, Gross Arnold grafikusművész, Sinkó László színművész és Solti Gizella iparművész. Mivel a jelölés 2015. június 30-án lezárult, és két művész – Sinkó László és Bachman Zoltán – ezután hunyt el, az idén hárman kapják meg a művészeti ágak alapján kvóták szerint kiosztható Nemzet Művésze díjat - mondta el Fekete György. Mivel Kossuth-díjas cirkuszművész jelenleg sincs, a kategóriában kiosztható egy hely továbbra is betöltetlen marad – írta a távirati iroda.

A díjat létrehozó törvény szerint a kvótarendszer 2017-ig lesz érvényben, ezután a létszámkeret hetven főig már művészeti ágaktól függetlenül, bármely művészeti területről feltölthető.

Az elismerés odaítéléséről a Kossuth-díjas művészekből álló, tizenegy tagot számláló Nemzet Művésze díj Bizottság döntött, amelynek elnöke Fekete György. A bizottság tagja Dévényi Sándor építész, Aknay János festőművész, Eperjes Károly színművész, Dárday István filmrendező, Kalász Márton író, Kiss János balettművész, Kobzos Kiss Tamás előadóművész, Kubik Anna színművész, Medveczky Ádám karmester és Orosz István grafikusművész, animációsfilm-rendező.

A Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere (újabb nevén: a Nemzet Filmművésze), valamint a Magyar Állami Operaház Mesterművésze cím viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze cím elnyerését, de az alkotónak választani kell, hogy melyik díj után kéri az életjáradékot.


Timár Sándort köszöntötték

Timár Sándor az alvó nemzeti lelket ébresztette fel – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nyolcvanöt éves, Kossuth-díjas koreográfus, a nemzet művésze tiszteletére rendezett vasárnap esti gálaesten, az Erkel Színházban. A miniszter kijelentette, a beszélt anyanyelv, az énekelt zenei anyanyelv, a mozdulatok, a tánc nyelve, a formák és díszítések nyelve, az emberi kapcsolatok megjelenítésének és a szokásoknak a nyelve minden népben és nemzetben más, de minden nemzetben más és más formát kapott nyelvek összessége a nemzeti lélek. A táncházmozgalom elindításával Timár Sándorék annak idején arra a talajra építkeztek, amelyet a múlt század elején Bartók Béla és Kodály Zoltán, majd a második világháború előtti évtizedekben a Gyönygyösbokréta mozgalom és a regös cserkészek készítettek elő. Felidézte, hogy a táncházmozgalom 1972 májusában a mai Írók Boltja helyén működött könyvtárklubból indult útjára a Honvéd, a Bartók Béla és a Bihari János Táncegyüttes összefogásával. A gálaműsoron azok a táncosok, koreográfusok, zenészek és énekesek léptek színpadra, akik Timár Sándor műhelyében kezdték pályafutásukat.