Kultúra

Gördeszkából Batman-maszk vagy utcai pad

Tágas kiállítótér nyílt a Deák Ferenc utcában, amely elsősorban a tizenéveseket szólítja meg

Generációs párbeszédet kíván teremteni, mindenekelőtt pedig a fiatalokat megszólítani a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria a budapesti Fashion Streetnek keresztelt Deák Ferenc utcai épület első, ötszáz négyzetméteres szintjén. A Főváros tulajdonában álló kiállítótér múlt év végén kezdte meg működését a Talajfogás művészeti irányok a hazai gördeszkás kultúrában címmel rendezett tárlattal. A szervezők ezúttal a gördeszkát emelték el eredeti környezetéből és installációkkal, rajzokkal és megannyi módon annak művészeti vonatkozásait rajzolták meg.

13o-Foto

A 17 szám alatti kései Lechner Ödön tervezte vasbeton szerkezetű – építésekor hipermodernek számító - épület első szintje mindig is kiszolgáló helységként működött: volt itt bank a második világháború után, legutóbb pedig mint pedagógiai szakszolgálat funkcionált. E szolgálat áthelyezése után kezdődött el a gondolkodás a Főváros tulajdonában álló helység továbbélését illetően és a kitétel csupán az volt, hogy továbbra is a fiatalok művelődését szolgálja a terem. Így született meg az ötlet, hogy küldetését tekintve egyedülálló galéria működjön a tágas térben, olyan produktumokkal, amely a fiatalok vizuális kultúráját meghatározza emellett a tehetséggondozást is feladatának tekinti.

A gördeszkák és a művészet kapcsolata, a Talajfogás című tárlattal állt elő a galéria, a kiállított tárgyak, filmek igyekeznek kiragadni az eredeti környezetéből a deszkát és a fantáziának teret engedve társítani a művészettel.

Barakonyi Zsombor festőművész, „a város festője” 2004- ben kezdett gördeszkára festeni: a klasszikus festészetet a modern nagyvárosi élet illúzionisztikus motívumaival kombinálja a fatáblákon.

A videó művésztől a szobrászon át az alkalmazott művészetek egyéb területéig találkozunk alkotókkal a tárlaton és a kiállítók életkora is meglehetősen tág keretek között mozog, a tizenévesektől a negyvenes éveikben járókig akadnak alkotók a tárlaton.

A Faun- projekt igényes munkái intarzia berakással valóságos dizájntárgyakként jelenítik meg a deszkát, eredeti funkciójától teljességgel eltávolodva. De a tárlaton megtekinthető egy videó is, amely ötleteket ad arra, hogy mi mindenre használhatjuk a gördeszkát a villamosajtó kitámasztásától, a diótörésig.

Akad a gördeszkának egyéb újragondolása is: használt elemekből padot tákoltak össze az alkotók, de készült Batman - maszk is a tárlatra.

Kaposi Dorka művészettörténész a galéria vezetője arról beszélt lapunknak, hogy a jövőben is a mindennapi életből kiragadott, a művészet eszközeivel többlet tartalmat nyert objektumokat hoznak majd el a galériába. „ Az a célunk, hogy párbeszédet teremtsünk a generációk között a kiállításainkkal. Hamarosan a zöld utakon című tárlat azt mutatja majd be, hogy milyen alternatív közlekedési lehetőségek vannak a városban s a gördeszkázáshoz hasonlóan megpróbáljuk ezeket szokatlan, a valóságtól elütő környezetben megjeleníteni. Pályázat során választjuk ki a kiállítókat, ez a kezdeményezés három minisztérium – az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – közös támogatásával jött létre. Azt tapasztaljuk, hogy a legaktívabban a vidéki pályázók ebben a témában „ - tájékoztatott a galériavezető.

A szervezők abban bíznak, hogy a különleges tárlatokkal sikerül a fiatalok absztrakt gondolkodását fejleszteni és fogékonyabbá tenni őket a művészetek iránt.