Kultúra

Gálakoncert és díjátadó az ünnepen

A magyar kultúra napja: Hangversenyen szólalt meg az új típusú, magyar fejlesztésű zongora – Szakmai elismeréseket adtak át

Ebben a zongorában benne van a magyarok örök vállalkozó kedve, nyugtalansága, amely mindig a jobb alkotásra törekszik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Bogányi Gergely zongoraművész és társai által megalkotott találmány első nyilvános koncertjén a Zeneakadémián a magyar kultúra napja alkalmából. Tegnap pedig kulturális díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Rétvári Bence, a tárca államtitkára a Fővárosi Nagycirkusz gálaműsorán tartott beszédet.

zongora 20150123
Tizennyolcezer alkatrészből áll, és a hagyományoshoz képest másként szól Bogányi Gergelyék találmánya (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Megtartották a teljesen új fejlesztésű, nem hagyományos szerkezetű magyar zongora első nyilvános koncertjét. A Zeneakadémián szerdán, lapzártánk után lezajlott gálát a magyar kultúra napja előestéjén rendezték. Batta András zenetörténész, az intézmény korábbi rektora méltatta a hangszert, amelyet Bogányi Gergely zongoraművész, valamint Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner és Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember tízéves munkával, állami és magántámogatásokból alkotott meg.

Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet, arra emlékeztetve, hogy a magyar kultúra olyan fonál, amely egybeszövi a nemzet részeit, és amint a múltban, ez az erős kötelék tehet bennünket naggyá a jövőben is. Hozzátette: ebben a zongorában minden benne van, ami minket, magyarokat jellemez: az örök vállalkozó kedv és újító szándék, a magyar lélek nyugtalansága, amely mindig a jobb és tökéletesebb alkotásra törekszik.

A kormányfő kitért arra is, hogy bár a legnagyobb tudósaink itt születtek, itt jártak iskolába, a tehetségüket mégsem Magyarországon kamatoztathatták. Ez a találmány reményei szerint bizonyíték arra, hogy ma már másképp állnak a csillagok, és a jövőben egyre gyakrabban találnak támogatókra az ilyen csapatok.

Bogányi Gergely arról beszélt, hogy minden művésznek erősebb a belső hallása, mint az a hang, amely fizikailag végül megszólal egy hangszeren. Éppen ezért a hangzás fejlesztése állt a zongora megalkotásának középpontjában, a rezonáns az általánosan alkalmazott fa helyett karbon-kompozitból készült, a hangszer összesen több mint tizennyolcezer alkatrészből áll. „Arra koncentráltunk, hogy tiszta, hosszú lecsengésű hangzást hozzunk létre” – tette hozzá. Előadásában Liszt- és Bartók-művek csendültek fel, majd a négyszeres Grammy-díj-jelölt amerikai dzsesszzenész, Gerald Clayton játszott a hangszeren.

Tegnap pedig, a magyar kultúra napján, a Petőfi Irodalmi Múzeumban kulturális szakmai díjakat adott át Balog Zoltán, az emberi erőforrá-sok minisztere Hoppál Péter kulturális államtitkár társaságában.

A tárcavezető kifejtette: a magyar kulturális szövetségi rendszer milliónyi ember egyezsége, e nélkül nincs nemzeti tudat, társadalmi szolidaritás és gazdasági eredmény, illetve kitért arra, hogy egyre többet fektetnek a kultúrába, az idei költségvetésben például a tavalyihoz képest 1,1 milliárd forinttal több szerepel ilyen célokra.

Márai Sándor-díjban részesült Tompa Andrea, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem színházi és televíziós karának adjunktusa, a Színház című folyóirat szerkesztője a 20. századi kisebbségi lét kérdéseinek újszerű és hiteles prózai ábrázolásáért. Csokonai Vitéz Mihály-díjban részesült alkotói kategóriában Szűcsné Molnár Erzsébet, a szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakiskola tanára a táncházmozgalom és a népzenei hagyományok ápolásáért, oktatási tevékenységéért. A díjat megkapta Demarcsek György, a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese is, akinek néptáncos előadói, alkotói és pedagógusi munkáját ismerték el. A közösségi kategóriában a fővárosi Ascher Oszkár Színház, a Bogácsi Pávakör és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes munkáját ismerték el. A Könyvtári Minőségi Díjat pedig a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárnak adták.

A Fővárosi Nagycirkuszban a magyar kultúra napja alkalmából szintén gálaműsort tartottak tegnap neves fellépőkkel, amelyen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondott köszöntőt. A politikus hangsúlyozta: ez a mai nap arról is szól, hogy megmutassa, a magyar kultúrának milyen fontos szegmense a cirkuszművészet, hiszen az olyan nagy múltú cirkuszművész-dinasztiákat, mint az Axt, Richter vagy a Donnert család, a világ öt földrészén jegyzik. Nyíregyházán, az ottani ünnepségen Tőkés László európai parlamenti képviselő mondott beszédet, a felvidéki Dunaszerdahelyen pedig, ahol az ünnepnap alkalmából kulturális estet tartottak több szervezet rendezésében, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szólalt fel.