Kultúra

Folk–rock a béke jegyében

Koltay Gergely: Úgy gondolom, az Új időszámítás című friss Kormorán-album dalai túlélnek minket, és nagyon sok embernek lelki gyógyírt jelentenek majd

Múlt, hagyomány és tudatos nemzeti érzés nélkül nem lehet jövőt építeni – vélekedik Koltay Gergely. A Kormorán zenekar vezetője lapunknak elmondta: Új időszámítás című albumukkal azt kívánják sugallni, hogy fordulópont előtt állunk. A lemezt december 21-én, ingyenes koncerten mutatják be.

Koltay Gergely 20181210
„Egy dal megszületésének mindig van előzménye” (Fotó: Almásy Judit)

–  A Kormorán zenekar decemberben új albummal jelentkezik, amelynek címadó dala az Új időszámítás. Ez mit jelent, mire vonatkozik?

–  Ha ma egy zenekar, egy szerző el akar valamit mondani a világról, nem járhat csukott szemmel. A Kormorán hite és felelőssége, talán küldetése is, hogy jelezze a dalaiban, a koncertjein: múlt, hagyomány és tudatos nemzeti érzés nélkül nem lehet jövőt építeni. El kell énekelnünk azokat a gondolatokat, amiket ma érzünk, amiket tovább tudunk adni a jövő generációinak és azoknak a közösségeknek, amelyek eljönnek a koncertjeinkre. Az új lemezzel azt kívánjuk sugallni, hogy hatalmas fordulópont előtt állunk, és nekünk, magyaroknak nem búslakodni, veszekedni kellene, hanem büszkén, emelt fővel vállalni a történelmi küldetésünket.

–  Mikor jelenik meg az új album, és milyen dalok lesznek rajta?

–  A december 21-i évzáró koncertünkre jelenik meg, tizenhárom dalt tartalmaz. Minden szerzemény különböző megfogalmazásban, de azokat a gondolatokat dolgozza fel, amelyek ma foglalkoztatnak: család, nemzet, haza, összetartozás, büszkeség, kitartás és a mérhetetlen szeretet. A folk–rock stílusjegyei mellett a klasszikus zenei hangzás is helyet kap a lemezen.

–  Ahogy az imént már utalt rá, a család, a nemzet és a haza mindig hangsúlyt kap a szövegeiben. Az új album dalaiban hogyan jelennek meg ezek a témakörök?

–  Egy dal megszületésének mindig van előzménye, valamilyen személyes élmény, akár csak egyetlen mondat a hírekből. Több mint negyven elképzelt dalból, töredékből kristályosodott ki ez a tizenhárom életérzés, a csak néha vagy eddig ki nem mondott mondatok. Azt gondolom, hogy ez az album a Kormorán elmúlt negyvenkét évének olyan lenyomata lesz, amely sokáig fennmarad majd. Biztos vagyok abban, hogy ezek a dalok túlélnek minket, és nagyon sok embernek lelki gyógyírt jelentenek.

–  A mostani, kilenctagú formációjuk kilenc éve dolgozik már együtt. Ki írja a dalokat, és milyen a közös munka?

–  A szövegeket alapvetően én írom, és zenekarvezetőként is szerencsés vagyok, mert olyan muzsikusokkal hozott össze a sors Isten kegyelméből, akikre számíthatok szerzőként, zenei tanácsadóként, cenzorként. Szűts István társam egyszerre zeneszerző, hangszerelő, szerkesztő és családi jó barát. Vele több mint harminc éve dolgozunk együtt. Gáspár Álmos hegedűsünk is hozta a maga zenei világát, korábban Zsoldos Tamás basszusgitáros vagy Szekeres Zoltán gitáros is hozott dallamokat. A mai technikának köszönhetően viszont szinte nincs is szükség olyan közös próbákra, mint régen, amikor egy pincében próbáltuk ki a zenei formákat, a hangszerelést.

–  A már említett, december 21-i, ingyenes koncertre a Duna Palota Színháztermében milyen műsorral készülnek?

–  Szeretnénk összképet adni, ezért nem csupán az új dalokat mutatjuk be, hanem előveszünk olyan korábbiakat is, amelyeket már régen hallhattak tőlünk. Persze két órába nem fér bele a több mint kilencszáz felvételünk. Vendégfellépőink is lesznek, Varga Miklós, valamint két gyermeke, Vivien és Szabolcs, illetve közreműködik a keresztfiam, Szűts Norbert, a gyermekeim közül pedig a két zenész, Kurszán és Sólyom is. Átadjuk a Kormorán Örökös Tagja kitüntetést, és ha jól időzítünk, meglátogatnak minket a betlehemi királyok. Meglepetésekkel és személyes ajándékokkal is készülünk. Békesség lesz és szeretet, amit kívánunk a földön minden jóakaratú embernek.