Kultúra

Fernando Botero festőművész-szobrász nyolcvanöt éves

Stílust is elneveztek a tömör figurák alkotójáról

Kevesen mondhatják el magukról, hogy nevük már életükben stílusirányzatot jelöl: közéjük tartozik a 85. születésnapját ma ünneplő Fernando Botero kolumbiai festő és szobrász, a művészettörténészek ugyanis az ő sajátos hangulatú műveinek érzékeltetésére alkották meg a boterizmus műszót.

Fernando_Botero
Fernando Botero (Forrás: wikipédia)

A festő Medellínben látta meg a napvilágot. Ifjúkorában a mexikói freskófestő iskola nagyjai, Diego Rivera és David Alfaro Siqueiros művei igézték meg – írja az MTI. Huszonévesen Európába utazott, hogy a firenzei San Marco Akadémián festészetet tanuljon, ekkor szeretett bele az itáliai művészetbe. A nagy olasz mesterek közül sokan hatottak rá, elsősorban Paolo Ucello és Giuseppe Arcimboldo, de tanulmányozta Henri Rousseau-t is.

Szépségeszménye szokatlan: művein tömör, súlyos formájú alakok, köztük nők láthatók. Egyik festményén a hírhedt drogbáró, Pablo Escobar látható, amint a rendőrök végeznek vele egy háztetőkön zajló lövöldözésben, 2004-es bogotái kiállításának témája a csaknem fél évszázada zajló gerillaháború volt. Politikai tárgyú festményei 2005-ben a világlapok címlapjára is felkerültek, az ötven tételből álló sorozatot az iraki Abu Graib börtönben amerikai katonák által elkövetett fogolybántalmazások ihlették.

Világkarrierje saját megítélése szerint 1970-es németországi kiállítá­sainak köszönhetően kezdődött el, ezután keresték fel a műkereskedők és halmozták el megrendelésekkel. Első magyarországi kiállítása 2010 szeptemberében nyílt meg a Szépművészeti Múzeumban, amikor Botero a múzeumnak ajándékozta 1982-ben készült önarcképét.

Műveit sokan hamisítják, 2008 áprilisában például Barcelonában bukott le néhány hamisító.
Szülőhazájában számos kitüntetést kapott, Medellínben a városi múzeum előtti teret, ahol több szobra is áll, Plaza Boterónak nevezték át, szülővárosában metróállomás is viseli nevét.