Kultúra

Felavatták Vaszary Kolos szobrát Keszthelyen

A bíboros egész életében azt vallotta, hogy az egyházban élő hívők részesei a társadalomnak, abból részt is kell vállalniuk - mutatott rá Soltész Miklós

Vaszary Kolos egész életén át azt vallotta, hogy az egyházak, és az egyházakban élő hívők részesei a társadalomnak, abból részt is kell vállalniuk - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken Keszthelyen, a bíboros, hercegprímás szobrának avatási ünnepségén. 

vaszary szobor
Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát megáldja Vaszary Kolos bíboros, hercegprímás újonnan felavatott szobrát. Fotó: MTI/Varga György
Vaszary Kolos (1832-1915) a Keszthely városában megvalósított szociális segélyezéssel, a köznevelés támogatásával hozzájárult az itt élők megmaradásához, a szegény emberek ápolásához, gondozásához és a fiatalok oktatásához - emlékezett Soltész Miklós.  Az egyházak társadalmi szerepvállalása a szociális ellátás, a gyermekvédelem, a köznevelés területén ma is elengedhetetlen - hangsúlyozta az államtitkár. 

"Mindazok az államok, kormányok, és mindazok a törekvések, amelyek az egyházainkat teljes mértékben a templomok falai közé akarják szorítani, rossz úton járnak". Az társadalom, amelyet elidegenítenek az egyházaktól, a lélektől, a hittől, a vallásosságtól, kiürül. 

A társadalmi szerepvállalás hatalmas feladat, mert látjuk, mi hárul Európára: "hogy egy teljesen idegen kultúra akar minket elfoglalni,(.) látjuk azt, hogy van olyan kultúra, amely teljes mértékben a hitet tagadja és a kereszténységet el akarja pusztítani"- mondta az államtitkár.  Soltész Miklós köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették, hogy szülővárosában szobrot emeljenek Vaszary Kolosnak. 

Az avatási ünnepségen Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja köszöntőjében felidézte a hercegprímás - a bencés iskolák igazgatójának, a tudós akadémikusnak, a bencés szellemiség hirdetőjének - élettörténetét. Vaszari Kolos szülőföldről, nemzetről, hitről vallott nézetei az igazi honszeretet megnyilatkozásai - hangsúlyozta.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Vaszary Kolos szobra jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a város megszépült tere tartalommal is megteljen. 

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) Keszthely polgármestere kiemelte: a város és az ország is sokat köszönhet Vaszary Kolosnak, ezért emlékét a városnak ápolni kell. A hercegprímás önzetlenségét, segítőkészségét bizonyítja, hogy a keszthelyi gimnazisták számára 50 ezer koronás, a helyi szegények javára pedig 100 ezer koronás alapítványt hozott létre. 

Farkas Ferenc szobrászművész egészalakos, életnagyságú bronzszobrát Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát áldotta meg. A Magyarok Nagyasszonya-templomban tiszteletére tartott ünnepi szentmisét Márfy Gyula veszprémi érsek celebrálta. 

A Bencés Diákszövetség Zala Megyei Szervezetének kezdeményezésére emelt szobrot Vaszary Kolos szülőházával szemben helyezték el. A szoborállítást Keszthely önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Alap, valamint vállalkozók és magánemberek is támogatták.