Kultúra

Fejleszteni a sokszínű hagyományt

Európát és Budapestet is multikulturalitás jellemzi, ami a kreativitás alapja

Nemzetközi konferenciát rendeznek Budapesten a Kreatív Európa elnevezésű uniós programról. A tegnapi nyitóeseményen Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa elmondta, hogy a kulturális szektor ösztönzi a kreativitást.

Navracsics Tibor 20150529
Navracsics Tibor (Fotó: MTI - Soós Lajos)

A kulturális szektor nemcsak ösztönzi a kreativitást, hanem munkahelyeket teremt, segíti a gazdasági növekedést, támogatja az innovációt és hozzájárul az életszínvonal növeléséhez, ezért érdemes nagy hangsúlyt helyezni erre – hangsúlyozta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa tegnap a Kreatív Európa című uniós programról Budapesten rendezett nemzetközi konferencián. A politikus szerint a Duna-régióban, Kelet-Közép-Európában megvan a lehetőség, hogy egyedi kombináció jöjjön létre. Mint a konferencián elhangzott beszámolókból kiderült, jó gyakorlatot tud felmutatni a költészet nyelvi korlátait lebontani törekvő Versopolis projekt, a magyar kezdeményezésre indult Rivers of Europe művészeti program és az Európai digitális művészeti és tudományos hálózat is. A Kreatív Európa program átfogó célkitűzése az európai kulturális sokszínűség és örökség megőrzése, illetve a kulturális és kreatív ágazatok versenyképességének növelése, a 2014-2020 között kulturális projektek megvalósítására több mint négyszázötvenmillió euró (százharmincötmilliárd forint) áll rendelkezésre. A kétnapos budapesti konferencia célja régiónk szerepének erősítése.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese arról beszélt, hogy meglátása szerint elkezdtünk túllépni a posztkommunizmus árnyékán, vonzó hellyé fejlesztve Budapestet. Mint hozzátette, Magyarország fővárosa egyaránt képes újat mondani a külföldi turisták és a hazai közönség számára, és kialakult egy sajátos identitás, amely a Duna menti városokat valamilyen módon közösen jellemzi és észrevétlenül köti össze.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Budapest erőssége a különböző nemzetiségi csoportok találkozása, amely a kreativitás fészkévé teszi. Mint rámutatott, együtt építettük fővárosunkat, ez a közös múlt pedig nagyon fontos részét képezi történelmünknek, és fontos feladatunk tovább fejleszteni a multikulturális hagyományt, közös felelősségünk a terület hozzáadott értékét kiaknázni.

Az államtitkár beszédében rámutatott, hogy mindehhez megtalálni az intézményes együttműködéseket közel sem egyértelmű, de az Európai Unió pontosan ebben tud segítséget nyújtani a Kreatív Európa programmal. Tájékoztatása szerint a kezdeményezés a fiatalok támogatása mellett arról is szól, hogy miként élhetünk legjobban azzal a lehetőséggel, amit a gazdag, sokszínű kulturális környezet biztosít egész Európának.