Kultúra

Február 15-én átadják a Nemzeti Táncszínház új épületét

Elkészült az intézmény 4,2 milliárd forintból kialakított otthona a budai Millenáris Parkban

A Budapest Táncfesztivál megnyitójaként ünnepélyesen átadják február 15-én a Nemzeti Táncszínház új épületét is – tudta meg lapunk. Mintegy 4,2 milliárd forintos beruházással a budai Millenáris Parkban alakították ki az intézmény új otthonát.

Elkészült és február 15-én átadják a Nemzeti Táncszínház új épületét – tudta meg lapunk. A nagyjából 3,3 milliárd forintból, majd a pótlólag megítélt további 900 millió forintból a budai Millenáris Park Teátrumának átépítésével alakították ki az intézmény új otthonát. Az ünnepélyes megnyitó egyúttal az egyik legjelentősebb közép-európai táncos esemény, a Budapest Táncfesztivál kezdete is lesz: mint az intézmény pénteki közleményéből kiderül, nemzetközi művészekkel, hazai sztárokkal, formabontó előadásokkal és számtalan premierrel készülnek.

Ismert: a Várszínházból azért kellett elköltöznie a Táncszínháznak, mert azt az egykori karmelita kolostorral együtt a Miniszterelnökség székhelyévé alakították át az elmúlt években, azóta ideiglenes játszóhelyeken működött az intézmény.

A Millenáris Teátrumot a neves Zoboki Gábor építész és irodája, a ZDA tervei szerint alakították át, a beruházás némi csúszással fejeződött be. Mivel túl szűk volt a közönségfogadó csarnok, a néhai Ganz-gyár épületének első traktusát elbontották, a szabadtéri színpaddal együtt. Ezek helyén üveghomlokzatos, hatalmas legyezőtetős új hall jött létre, felső részén rejtve egy kamaraszínpaddal, de akár a csarnok földszintje és a benti lépcső is befogadhat előadásokat. Itt kapott helyet a büfé is. Az ipari műemlék bazilikális szerkezetéhez nem nyúltak, de a nagyterem színpad- és nézőtere sokoldalúan kombinálhatóvá vált, így ha nincs előadás, más rendezvényekre bérbe adhatóvá válik. A művészeti szempontból fontos háttérterületek is teljesen újjáépültek, több öltözőt és próbatermeket is kialakítottak, valamint a technikai eszközpark is fejlettebb lesz.

(Borítókép: a ZDA látványterve)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom