Kultúra

Először lép fel Zágrábban a Magyar Állami Népiegyüttes

Bíznak benne, hogy a horvát táncosok is eljönnek Budapestre

A magyar-horvát kiegyezés 150. évfordulója évében a néptánc és a népzene legmagasabb színvonalú előadását mutatja be Zágrábban május 29-én a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) és horvát Lado népi együttes a Vatroslav Lisinksi koncertteremben - mondta Ferencz Mária, a rendezvény beharangozóján.

A magyar együttes először mutatkozik be a horvát közönségnek. 

Ferencz Mária jelezte: két olyan világhírű együttes lép majd színpadra, amelyek először ismerik meg egymás repertoárját. Mint mondta: a horvát közönség az előadás után csodálkozni fog, hogy mennyi hasonlóság van a két kultúra hagyományai között, de úgy vélte, lesznek olyan meglepetések is, amelyeket még nem láthatott a horvát közönség. "A legszebb, legritmikusabb táncokkal készülünk a Kárpát-medencéből" - húzta alá.

Reményét fejezte ki, hogy a mostani után a magyar együttes újra és újra fellép majd Horvátországban. Hozzátette: örülnének, ha a két együttes a következő alkalommal már Budapesten lépne fel együtt. 

Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete szerint a rendszerváltás óta nem volt rá példa, hogy a két nép újból megismerhesse egymás kulturális örökségét. Két gazdasági óriásvállalat, a horvát INA és a magyar Mol olajcégek felismerték ezt a hiányt és támogatásukkal elindult egy együttműködés, amely remélhetőleg folytatódik és mindkét ország identitását is erősíti majd.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom