Kultúra

Életet adni a remekműveknek

Évadot nyit az Óbudai Danubia Zenekar – nyolc koncert a bérletsorozatban

Íme, az ember! címmel mutatja be nyolc koncertes bérletsorozatát az idei évadban az Óbudai Danubia Zenekar. Az együttes a Budapest Music Centerben Schubert-sorozatot is rendez, szerepet vállalt Witold Gombrowicz Operett című darabjának előadásában a Nemzeti Színházban, valamint közreműködik az Opera Anyegin-balettjének tánckísérletében.

„Az ország tizenkilenc szimfonikus zenekara közül kettő – a Budafoki Dohnányi Zenekar és az Óbudai Danubia Zenekar – kötődik a városrészhez. Az önkormányzat aktívan tesz a pezsgő kulturális életért, ami sokat jelent nekünk” – mondta Gőz László, az óbudai Budapest Music Center igazgatója az idei évaddal kapcsolatban. Bús Balázs, Óbuda polgármester ehhez kapcsolódóan elmondta: „Mint önkormányzatnak, legfontosabb célunk a közösségépítés, amelynek legjobb eszköze a kultúra. Ezért kapcsolódik szorosan az Óbudai Danubis Zenekar a koncepcióhoz. Sikerült állandó próbahelyet is találni az együttesnek, amely nagyban segíti a művészek munkáját.” A polgármester kiemelte, hogy a zenekarnak sok kreatív ötlete van, amely a Flórián téri próbatermet egy új zenei központtá emelheti. Ács Péter, az Óbudai Danubia Zenekar ügyvezető igazgatója kiemelte: „Az elmúlt évadban nyolcvan fellépésen vettünk részt, amelyből negyvennyolc hangverseny volt.”

 „A fiatalos lendület, amely a zenekart eddig is jellemezte, megmaradt. A Zeneakadémián induló, Íme, az ember! című bérletsorozat szeptember 16-án kezdődik, és két fél évet átívelő tematikája egészen május 22-ig tart. Összesen nyolc koncertet foglal magába a bérletsorozat” – tájékoztatott Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, karnagya. Hámori azt vallja, hogy a zenekar feladata „életet adni a remekműveknek, hogy időről időre feltámadhassanak, hogy a papírból zene, a gondolatból érzés, az élményből élet fakadjon.”

Ennek szellemében az első koncert a Pokol és menny címet viseli, amelyen Liszt Ferenc talán legjelentősebb műve, a h-moll szonáta és a Faust-szimfónia is hallható lesz Vásáry Tamás vezényletében. November 2-án kerül sor a Végzet című koncertre, amelyen a világhírű vendég karmester, Oliver von Dohnányi, Dohnányi Ernő leszármazottja áll majd a dobogón. A december 3-i koncert a Szerelem és halál címet viseli, amelyben Prokofjev Rómeó és Júlia balettzenéje és Sosztakovics XV. szimfóniája hangzik majd el. A balett olyan években született meg, amikor a hatalom különösen agresszív módon határozta meg, hogy mi a művészet. Január 13-án végül a Szépség és hit jegyében hangzik el az őszi szezonzáró koncert. Tavasszal újabb négy hangversennyel folytatódik a sorozat, ezek sztárvendégei Kocsis Zoltán és Perényi Miklós lesz.