Kultúra

Együttműködési megállapodást kötött a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia és az MMA

A megállapodásban kiállítások, konferenciák és koncertek jövőbeni megrendezése szerepel

A dokumentumot Tan Ping, a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia alelnöke, valamint Fekete György, az MMA elnöke írta alá a Pesti Vigadóban kedden, az MMA székházában, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Jankovics Marcell, az MMA alelnöke jelenlétében.

 

Tan Ping
Fotó: MMA/Szöllősi Mátyás

A kínai és a magyar művészeti akadémia közösen rendezte meg a hétfőn megnyílt Keletről. című képzőművészeti kiállítást, kedden pedig Érintkezések. címmel konferenciát tartanak, amely Kína hagyományos kultúrájába ad betekintést.

Tan Ping kiemelte: "az együttműködési megállapodás aláírásával jövőbeli terveinket kell meghatároznunk, nincs más dolgunk, mint hogy együtt építsük tovább barátságunkat a kultúra területén".

Fekete György hangsúlyozta: ennek az aláírásnak nem ez a perc a nagy alkalma, hanem azok az évek, amelyekben a kölcsönös kapcsolat gyümölcsözhet. A Pesti Vigadó két emeletén látható kínai művekről elmondta: ebben a tradicionális épületben ez a kiállítás a "szépség himnusza".

A kiállítás kilenc kortárs művész alkotásain keresztül három klasszikus kínai művészeti ágba, a festészetbe, kalligráfiába és a pecsétvésés hagyományába enged betekintést. A május 31-ig látogatható tárlat az akadémia tagjainak munkáiból válogat, az összes alkotás a kínai esztétikát, szépérzetet, gondolatvilágot tükrözi.

A két akadémia által megszervezett konferencia megnyitóján Jankovics Marcell a kínai írásjegyek iránti csodálatáról beszélt.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszédében az együttműködési megállapodás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a keleti és azon belül a kínai kultúra nagy érdeklődésre tart számot Magyarországon, a magyar kulturális eseményeket - kiállításokat, zenei rendezvényeket - Kínában is érdeklődéssel fogadják. Nő az igény egymás kultúrájának megismerése iránt - hangsúlyozta az államtitkár, felidézve a sanghaji, a világ legnagyobb művészeti fesztiválján való sikeres magyar részvételt.

Az Érintkezések. című konferencia első előadását Kína művészete Magyarországon címmel Salát Gergely történész, sinológus tartotta. Horváth Janisz kínaikalligráfia-oktató, grafikusművész A hegyes ecset tánca címmel adott elő.

Niu Kocseng, a kínai intézmény képzőművészeti kutatóintézetének igazgatója a hagyományos kínai kultúra- és művészetelméletről beszélt. A konferencia programján a pecsétművészetről, a kínai festészetről és oktatásról, a művészeti kiállításokról és a kínai hagyományos zenéről szerepelnek előadások. Az előadók között van Lo Pengpeng, a Kínai Pecsétvéső Akadémia igazgatója, Liu Vanming, a Kínai Festészeti Akadémia igazgatója, Han Hszüecsung, a Kulturális Stratégiai Kutatóintézet Kiállítási Központjának igazgatója és Lin Csen, a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia Zeneművészeti Kutatóintézetének tudományos munkatársa.