Kultúra

Együtt a Himnusz kézirata és kottája

A magyar kultúra napja: Gyulán láthatók a Kölcsey-vers dokumentumai – Az idén ismét megrendezik az éjszakai drámaíróversenyt

Vasárnap ünnepeljük a magyar kultúra napját, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc január 22-én fejezte be a Himnuszt. Az idén Gyulán állítják ki az eredeti kéziratot, és először látható vele együtt Erkel Ferenc eredeti kottája is, amelyen megzenésítette a költeményt. Országszerte számtalan programmal készülnek az ünnepnapon, tárlatvezetések, előadások is várják a közönséget a különböző intézményekben Budapesten, vidéken és a határon túli magyar területeken is.

Földesi Ferenc 20170121
Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár igazgatója elhelyezi a Himnusz kéziratát a tárlóban (Fotó: MTI - Rosta Tibor)

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt. Országszerte és a határon túli magyar területeken is számtalan programot rendeznek az ünnep alkalmából. A Himnusz eredeti kéziratát és Erkel Ferenc-féle eredeti kottáját ezúttal együtt tekintheti meg a közönség, az idén Gyulán állítják ki a dokumentumokat, az Erkel Ferenc-emlékházban. Kölcsey Ferencre immár hagyományosan Szatmárcsekén emlékeznek. Az ökumenikus istentisztelet után beszédet mond Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, és átadják a Kölcsey-emlékplakettet, majd megkoszorúzzák a költő síremlékét.

Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban például tematikus, ingyenes tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket. Az Írói fogások című kiállításon tárlatvezetést tartanak, amelyen a látogatók megtudhatják, hogy miként táplálkoztak a magyar írók és hogyan írtak minderről. Kurátori vezetés lesz a Petőfi választásai című állandó kiállításon és az Ilyen nagy dolog a szabadság…? című 1956-os tárlaton is. Pénteken nyílt meg az erdélyi alkotók és 1956 kapcsolatát vizsgáló, Lebomló tükrei az emlékezetnek című időszaki kiállítás, itt szintén lesz tárlatvezetés, ahogy a Műfordítógép című kiállításon is, ahol a magyarra fordításról hallhatnak a látogatók. Ingyenes családi délelőtt is lesz vasárnap, Mesefaló címmel.

Az Országos Széchényi Könyvtárban az Arany János-emlékév nyitányaként a Toldi című elbeszélő költemény eredeti kéziratát is megtekinthetik ma az érdeklődők. A Nemzeti Múzeumban levetítik a Szent Koronáról és a koronázási kincsekről készült dokumentumfilmet, amely után a nézők kérdezhetik a rendezőket, valamint a Magyar Tudományos Akadémia korona-kutatócsoportjának vezetőjét. A IV. Károly megkoronázásáról szóló időszaki tárlaton kurátori előadás várja a látogatókat, és bemutatnak egy multimédiás tárlatvezető mobilalkalmazást is, amely a Kelet és Nyugat határán című régészeti állandó kiállításban vezeti végig az érdeklődőket.

A magyar drámaíróversenyt ezúttal Budaörsön, a Latinovits Színházban rendezik meg az ünnepnap alkalmából. Ezúttal Mezey Katalin, Pataki Éva és Szabó T. Anna ír egy éjszaka alatt színdarabot szombatról vasárnapra virradóra egy újságcikk címéből. Vasárnap reggel sorsolják ki, hogy melyik színészcsapat melyik rendezővel és melyik író szövegkönyve alapján kezd el dolgozni. Az idén Berzsenyi Bellaagh Ádám, Csiszár Imre és Szabó K. István állítja színpadra a darabokat, a társulathoz több vendégművész is csatlakozik, közöttük lesz Fenyő Iván, Hámori Ildikó, Mihályfi Balázs és Spolarics Andrea is. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik, a kész produkciókat vasárnap 19 órától láthatja a közönség. A szervezők terve az, hogy a két év kihagyás után megrendezett verseny állandó otthonra lel a Latinovits Színházban.

Az Együtt szaval a nemzet című rendezvénynek pedig ezúttal a ceglédi Református Nagytemplom, valamint a város főtere ad helyet. A Kárpát-medencei magyar közösségek összekapcsolásával zajló versmondás vasárnap 11 óra 30 perckor kezdődik, most is Jordán Tamás színművész és rendező vezényli, az esemény a Youtube videomegosztó portálon, valamint a közmédiában is követhető lesz.

A külföldi magyar kulturális központokat működtető Balassi Intézet itthon és világszerte is programokat tart. Belgrádban például Atlasz Gábor kortárs festőművész alkotásait mutatják be, Berlinben január 23-án ifjabb Kurtág György, Lukács Miklós és Gőz László triója, a Moment’s Notice mutatja be új produkcióját. A bukaresti intézetben az idei rendezvények fókuszában a magyar diaszpóra kulturális értékei állnak, ehhez kapcsolódóan fotóművészeti performance, irodalmi est, koncert és filmvetítés szerepel a többnapos programok között.

Helsinkiben Kelemen Barnabás hegedűművész, Virva Garam zongoraművész és Mervi Myllyoja hegedűművész Bartók, Sibelius és Sosztakovics műveiből ad elő, Isztambulban Szigetvár-napot rendeznek, amelyen Sadik Müfit Bilge, az Oszmánok Magyarországa című könyv szerzője a vár 1566-os ostromáról tart előadást. Párizsban már ma lesz program, a Párizsi Magyar Intézet immár hagyománnyá vált szépkiejtési versenye.

Pekingben szintén a mai napon magyar tudósokat, zeneszerzőket, sportolókat és művészeket megismertető játékos vetélkedőt szerveznek gyerekeknek, Pozsonyban Márai Sándor Hallgatni akartam című monodrámáját Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművésze adja elő, Zágrábban pedig bemutatják Pilinszky János válogatott verseinek horvát fordítását.

Prágában január 23-án Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint ad dzsesszkoncertet. A Római Magyar Akadémián már látható a Metafisiche e metamorfosi (Metafizika és metamorfózis) – Valerio Adami, Fürjesi Csaba, Hervé-Lóránth Ervin című tárlat, január 24-én pedig Szófiában a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester emlékére rendeznek kerekasztal-beszélgetést.


Röviden
Gálaestek, díjátadók, felolvasások és tárlatvezetések országszerte

- Szegeden átadták tegnap a város kulturális díjait, a hétvégén egyébként a Városi kulturális piac elnevezésű rendezvényen mutatkoznak be a kulturális szervezetek és a helyi művészeti csoportok.

- Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban hétfőn zenés irodalmi estet tartanak a Vörös Postakocsi folyóirat szerzői­nek és a társulat színészeinek egymáshoz kapcsolódó szövegével. A Jósa András Múzeumban Nyíregyháza metamorfózisai a 18-19. században címmel tartanak előadást, az intézmény hétfőn is nyitva tart.

- Kisvárdán, a Várszínház és Művészetek Házában látható péntektől a 44. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

- A Pécsi Kulturális Központ a Minerva Könyvtár Egyesülettel közösen január 24-re szervez „kultúrtörténeti szabaduló-szobás vetélkedőt” iskolásoknak.

- Székesfehérváron vasárnap 18 órától a Vörösmarty Színházban a város kulturális díjait adják át, a gálaest műsorán a Kodály-emlékév nyitóprogramjaként a zeneszerző több kórusműve, illetve Szirtes Edina Mókus Vidróczki variációk című etno-szimfonikus műve szerepel.

- Hódmezővásárhelyen vasárnap gálaműsoron adják át a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, hétfőn az Emlékpontban pedig Radnóti Miklós dedikációit mutatják be.

- Kecskeméten, a Kodály Zoltán ének-zenei intézményben január 23-án hangversennyel és A kékszakállú herceg vára című Bartók Béla-opera előadásával készülnek, majd január 25-én Bartók Béla a magyar költészetben címmel rendhagyó irodalomórát tartanak a diákoknak.

- A III. Kalocsai Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat január 23-án A Himnusz bűvöletében című felolvasóesttel veszi kezdetét, a programok között anyanyelvi vetélkedő, könyvbemutató, előadások, nyílt napok és villámcsődületek is szerepelnek január 28-ig.

- A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban és az Esterházy-palotában is tárlatvezetések lesznek. Vasárnap a Püspöki Udvarbíróházban gyermekeknek tartanak farsangi foglalkozást, a Rómer-házban este táncház lesz, a zsinagógában pedig a Dés András Trió lép fel.

- Sátoraljaújhely-Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában vasárnap díszünnepséget tartanak a magyar kultúra napja tiszteletére, Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszédével, díjak és oklevelek átadásával.

- Békéscsabán egy hétig tartanak a programok, vasárnap este a Csabagyöngye Kulturális Központban gálaestet rendeznek, a Munkácsy Mihály Múzeum kamaratermében vasárnap nyílik meg a Békés megye kincsestára – Védett egyházi kincseink című tárlat.

- Vésztőn január 23-án Kölcsey Ferenc életéről és munkásságáról nyílik kiállítás a Sinka István Művelődési Központban, a tárlat február 15-ig tekinthető meg.

- Zalaegerszegen Natura Naturata címmel Konok Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett festőművész alkotásaiból látható tárlat a Gönczi Galériában. Vasárnap gálaesten adják át a kulturális díjakat a Hevesi Sándor Színházban, másnap Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter zsűrizett képeiből nyílik sajtófotó-kiállítás ugyanott.

- Szolnokon a város kulturális díjait vasárnap adják át az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, a Szolnoki Galériában pedig már látható a székesfehérvári múzeum gyűjteményét bemutató kiállítás. A Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben január 24-én nyílik tárlat a megyei diákok számára meghirdetett Himnusz-illusztrációs rajzpályázatra beérkezett munkákból.

- Veszprémben, a Petőfi Színházban magyar meséket adnak elő középiskolai diákok szombaton, a Laczkó Dezső Múzeumban már látható a Medgyaszay 140 – A vasbeton építőművésze című kamaratárlat, hétfőn este pedig a Hangvillában a január 22-én született Cseh Tamásra emlékeznek a Vodku fiai és barátaik.

- Szombathelyen vasárnap az AGORA Kulturális Központban a város kulturális díjait adják át, majd az ExperiDance társulat Ezeregy év című előadása látható. A Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtárban január 24-én roma kulturális program lesz.

- Fertődön, az Esterházy-kastélyban az Esterházy-családnak és a műemlék épületegyüttesnek a magyar kultúrához és közművelődéshez való viszonyát mutatják be tematikus tárlatvezetéseken vasárnap 10 és 16 óra között.

- Idén is együtt ünnepli a magyar kultúra napját Nagyvárad, Berettyóújfalu, Debrecen és Margitta. Berettyóújfalun ma a nagyváradi Tibor Ernő Galéria mutatkozik be Erdély partiumi szemmel című kiállításával, a Nadányi Központ Bihar Vármegye Képgalériájában pedig Petrás Mária alkotásaiból nyílik tárlat.

- Nagyváradon ma nyílik meg a világban élő román és magyar fotóművészek 11. Nemzetközi Szalonja, vasárnap a Szigligeti Színházban rendeznek ünnepi gálaestet, amelyen beszédet mond Halász János országgyűlési képviselő és Cseke Attila szenátor, valamint átadják a Magyar Kultúráért díjakat.

- Debrecenben, a Csokonai Színházban gálaesten adják át a város kulturális díjait, a Déri Múzeumban újonnan szerzett műtárgyakat mutatnak be, a tavalyi régészeti feltárásokon talált avar és szarmata kincsekkel együtt. A különböző programok egy héten át tartanak a város intézményeiben.