Kultúra

Egy titokzatos villa Zugliget mélyén

Rejtett értékek. A helyi egyesület visszaadná a látogatóknak a parkot, az épületet egykori tulajdonosa gyermekeknek szánta

Évtizedek óta kihasználatlanul áll a zugligeti erdő mélyén, egy néhai sörgyáros csodálatos birtokán egy, a főváros tulajdonában lévő, tízhektáros terület, és a telken található klasszicista épület, a valamikori Istenszeme fogadó.

A Zugligeti Egyesület régóta azt szeretné – ahogy egykori tulajdonosa is tervezte –, hogy gyermekotthonként működjön az épület, egyedülálló környezete pedig közparkként legyen látogatható.

Még a kerületiek közül is kevesen tudják, milyen csodát rejt a buszvégállomástól a Normafa irányába tartó erdei, részben kiépített út környezete. A Disznófő-forrás és a mellé épült étterem divatos kirándulóhely volt még a hatvanas években is, nem sokkal lejjebb, átellenben pedig a Kossuth-nevelőotthon működött – most kerítésre rögzített tábla emlékeztet ezekre az időkre. A hatvanas években még a bentlakásos iskolában élő gyermekek fürdőztek a Tündérhegy rejtekében megbúvó tavacskában, a Szilasy út 3. alatti klasszicista villa parkjában.

Az egykori tulajdonos, a sörgyáros Haggenmacher Károly utód nélkül halt meg, unokahúga pedig azzal a feltétellel bízta a mesés parkot a fővárosra, hogy azt kizárólag gyermekintézetként használhatják.

Az évtizedek óta kihasználatlan területet a Zugligeti Egyesület mintegy húsz éve óvja a beépítéstől, és szorgalmazza, hogy tegyék újra élvezhetővé a forgalomtól kőhajításnyira található, mégis a vidék nyugalmát visszaidéző kis paradicsomot. Salamin András, az egyesület elnöke lapunknak elmondta: a kilencvenes évek elején a főváros kísérletet tett az eladásra. „Utánajártam az iratoknak, annak idején lakóparkot akartak ide felhúzni. A szabályozásnak köszönhetően a kerületnek kell javaslatot tennie az átminősítésre, majd a főváros hagyja azt jóvá. Mivel a kerület vezetése nem tesz erre javaslatot, ezért a főváros nem tudja értékesíteni” – magyarázta Salamin, aki ragaszkodna az egykori tulajdonosok által meghatározott funkciókhoz.

Korábban, 1864-ig itt működött az Istenszeme fogadó, a legenda szerint 1837-ben Kossuth Lajos nyaralt az épületben, és itt tartóztatták le. Erre ma az épület oldalára helyezett tábla emlékeztet. Haggenmacher Károly gondos ápolása tette valódi hegyvidéki villává a korábbi egyszerűbb majorsági épületet, az átalakítás során ügyelt arra is, hogy az Isten szeme, egy festett kép megmaradjon a homlokzaton. Az épület tetőszerkezetét a svájci villák mintája szerint építették. A birtokon több kis forrás volt, amelyeket később eltüntettek, ezek táplálták a gyerekek számára kialakított tavat. Salamin András szerint ha idővel privatizálnák a telket, akkor is ragaszkodni kell a tulajdonos eredeti kéréséhez, és kizárólag gyermekintézmény számára hasznosíthatják. „Noha a nagyobb üzlet az építésben van, a valamikori Istenszeme fogadó épületéhez a védettsége miatt nem lehet hozzáépíteni. Mi úgy gondoljuk, ha eladják a területet fiatalok vagy idősek számára kialakított otthonnak, attól még nappalra megnyitható közparkként működhetne. A környéken is rendhagyó, szelídgesztenyefák által körülölelt tavat fel kellene tölteni és mindenki számára élvezhetővé tenni. Azt gondolom, egy ilyen páratlan szépségű, remek mikroklímájú természeti kincset nem szabad még évekig veszni hagyni” – hangsúlyozta.

Mivel a szóban forgó birtok hivatalos besorolása szerint turisztikai erdő, így nem építhető be. A Haggenmacher-villa pedig kettős védelmet élvez: műemléki és kerületi védettséggel rendelkezik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom