Kultúra

Egy jeles flamand festő egy eddig ismeretlen Krisztus-képét találták meg

A kép egy későbbi ráfestés alatt volt

Jan Sanders van Hemessen 16. századi flamand reneszánsz festőnek egy eddig ismeretlen Krisztus-ábrázolását fedezték fel egy más jellegű, ismeretlen alkotótól származó, egy évszázaddal későbbinek tartott, csekély értékű kép festékrétege alatt. 

A művészettörténet előtt eddig ismeretlen festményt, amely a Krisztus mint diadalmas megváltó címet kapta közelmúltban történt újrafelfedezése után, 400 ezer dollárért (110 millió forint) árverezték el a Sotheby's szerda esti New York-i árverésén. Az elrejtett remekművet ezen összeg csekély töredékéért vásárolta 2017 novemberében egy müncheni árverésen Dorothea Apovnik osztrák műkereskedő. 

Az erősen elpiszkolódott Krisztus-képen, amelyet 2017-ben úgy adtak el, mint "itáliai iskolából származó, 17. századi" művet, főként a töviskoszorú keltette fel Apovnik gyanúját, de általában is az volt a benyomása, hogy a festmény nem itáliai, hanem flamand eredetű lehet. Gyanúja a restaurálás során beigazolódott, az elkoszolódott későbbi festékréteg alól "egy teljesen más jellegű, kiemelkedően jó állapotban fennmaradt, színpompás Megváltó-ábrázolás" került elő.

A kép hitelességét Peter van den Brink, az aacheni Suermondt Ludwig Múzeum igazgatója, Hemessen-szakértő is megerősítette.

Jan Sanders van Hemessen, aki talán 1500-ban született és 1566 körül halt meg, az itáliai reneszánsz stílusában alkotó németalföldi festők csoportjába tartozott és jelentős szerepet játszott a zsánerfestészetben nagy vallási és világi jeleneteivel. Ismert volt remek portréiról és nagyformátumú, erős érzelmi kifejezőerejű emberábrázolásairól is. Évszázadok után felfedezett festménye is meglepi a szemlélőt már-már rikító színein kívül erős kifejezőerejével, a sebek majdnem eksztatikus bemutatásával.

(Képünk illusztráció!)