Kultúra

Egy dadogó próféta és az angyali hang

Magyarországon is bemutatják a Bécsi Filharmonikusokkal Eötvös Péter művét, amelyet Esterházy Péter szövegére komponált

Csütörtökön a Müpában a Bécsi Filharmonikusokkal, a szerző vezényletével mutatják be Eötvös Péter új oratóriumát, amelyet Esterházy Péter szövegére komponált.

Eötvös és Esterházy 20161123
Eötvös és Esterházy közös szerzeménye először hallható itthon (Fotó: Müpa - Csibi Szilvia)

Nagy sikert aratott az idei Salzburgi Ünnepi Játékokon és a világ jelentős lapjai is méltatták Eötvös Péter zeneszerző új oratóriumát, amelyet csütörtökön Magyarországon is bemutatnak a Müpában. A Halleluja – Oratorium balbulum című kompozíciót Esterházy Péter szövegére írta az alkotó: az intézmény közleménye idézi Eötvös Pétert, aki szerint a „dadogó oratóriumként” lefordítható műben a főszereplő próféta a napjaink történéseiről szóló jövendöléseit csak dadogva tudja elmondani, amiből aztán némi bonyodalom keletkezik.

A szerző vezényletével a Bécsi Filharmonikusok és a Magyar Rádió Énekkara adja elő az alkotást, két világhírű énekes, a beszédhibás prófétát alakító finn tenor, Topi Lehtipuu és az angyal szerepét játszó német mezzoszoprán, Iris Vermillion szólójával, a prózai részeket pedig Peter Simonischek mondja el. A magyar zeneszerző oratóriuma mellett a koncert műsorán két, nyelvezetében a romantika és a 20. századi zene közti hidat jelentő elégikus kompozíció, Arnold Schönberg Friede auf Erden című a cappella kórusműve, illetve Mahler befejezetlenül maradt X. szimfóniájának nyitótétele szerepel.

A koncert előtt, 18 órától az Előhang című program ezúttal a Fesztivál Színházban lesz, Mácsai Pál színművész olvassa fel az oratórium alapjául szolgáló Esterházy-írást. A hangverseny előtti napon, ma délután fél 6-tól pedig a Müpa Műhelybeszélgetés című ismeretterjesztő programjának témája is az oratórium lesz, Fenyő Gábor, a sorozat házigazdája Molnár Szabolcs zenetörténésszel beszélget róla.